Банкеръ Daily

Новини

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА ОБВИНЕНИЯ ЗА УБИЙСТВОТО НА СТОЯН ЯНЕВ ОТ ВАРНА

Красимир П. Запрянов, разследван за убийството на Стоян Янев, станало през декември 2006 г. във Варна ще остане в ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд от 11 юли тази година, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна. Тогава първоинстанционният съд определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” за Красимир Запрянов, спрямо когото има повдигнато обвинение за убийството на Стоян Янев, извършено в съучастие с Дилян Иванов и Петър Македонски. Янев беше убит с 12 прободни рани в бар „Елеганс” пред очите на баща си, а досъдебното производство бе образувано на 31 декември същата година.
През февруари тази година ВОС призна вината на Дилян Иванов, че е причинил смъртта на Стоян по непредпазливост вследствие на нанесена тежка телесна повреда и оправда Запрянов да е извършил това престъпление в съучастие с Дилян. Четири месеца по-късно Варненският апелативен съд отмени присъдите по това дело и го върна на ВОС с указания да се върне за ново разглеждане и за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения. Въззивният съд е преценил, че има драстично разминаване между доказателствата по делото и правните квалификации още повече, че в резултат на деянието има настъпила смърт.
След като през юни тази година ВОС върна делото на ВОП за отстраняване на допуснатите нарушения и дознанието беше възстановено, спрямо Красимир Запрянов беше повдигнато ново, по-тежко обвинение за смъртта на Стоян Янев. Със същото обвинение е и Дилян Иванов, който не е напускал ареста от първоначалното си задържане през януари 2007 година. По-тежката квалификация на разследваното престъпление, извършено в съучастие мотивира днес Варненския апелативен съд да потвърди ареста на Запрянов. Наказанието за умишлено убийство е над 15 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна. И според втората съдебна инстанция събраните доказателства водят до обосновано предположение, че Красимир е автор на престъпното деяние. Тежестта на наказанието е достатъчен аргумент за извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение 26-годишният мъж може да се укрие или да извърши друга престъпление.
Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във