Банкеръ Daily

Новини

Съдът остави в ареста бившият кмет на Белослав Емил Дичев

Бившият кмет на Белослав Емил Дичев, който вече е подсъдим по наказателно дело за престъпление по служба, днес поиска от Варненския окръжен съд да измени в по-лека мярката му за процесуална принуда, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдът остави без уважение молбата на защитата и потвърди задържането му под стража.
43-годишният Дичев е в ареста от 20 декември миналата година, когато беше привлечен като обвиняем затова, че като длъжностно лице, което заема отговорен пост в изпълнителната власт, поискал и приел подкуп в големи размери, за да извърши действия по служба, свързани с изпълнение на процедури по ЗУТ. Бившият кмет беше задържан непосредствено след получаването на подкуп в размер на 5000 лева, поискан от управителя на ТДБрод 1 ООД. Два месеца и половина по-късно досъдебното производство приключи и миналата седмица във ВОС беше внесен обвинителен акт. Така Емил Дичев вече е подсъдим по наказателно дело, което ще започне на 29 април във ВОС. Дичев ще отговоря през закона затова, че като кмет на община Белослав от 19 декември 2007 до 28 януари 2008 година поискал от Борислав Борисов, управител на Брод 1 ООД 50 000 лева, за да извърши действия по служба, отнасящи се до процедура по ЗУТ, свързана с одобряване на ПУП за изграждане на складова база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан в местност Върбалака на община Белослав. Бившият кмет внесъл в Общинския съвет докладна записка с проект за решение за одобряване на ПУП, в който се намира и обекта Разпределителна база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан”. Именно след тези действия, на 17 декември миналата година той приел от управителя на Търговското дружество 5000 лева.
В днешното съдебно заседание, инициирано от защитата на Дичев с молба за изменение на мярката за неотклонение, ВОС не коментира нито един от въпросите, свързани с обоснованото предположение за извършено престъпление. Хипотезата на правната норма ограничава съда само до анализ на факти и обстоятелства, свързани с възможността Дичев да извърши друго престъпление, или да се укрие от наказателно преследване. ВОС се съгласи с доводите на защитата, че разследването е приключило с внесен обвинителен акт, както и с обстоятелството, че Емил Дичев е отстранен от длъжност. Съдът обаче не споделя изводите на адвокатите, че няма опасност той да извърши друго престъпление. В кориците на делото и по-точно в протоколите за претърсване и изземване, съдът намира основания за извода, че съвсем реална опасността бившият кмет на Белослав да извърши друго престъпно деяние. Здравословното състояние на Дичев, изследвано от 2 СМЕ също беше обект на коментари в днешното заседание. Съдът посочва, че специалистите, обсъждали 5-те заболявания на Дичев са стигнали до извода, че всяко едно от тях може да се лекува в местата за лишаване от свобода. Нещо повече. В отговор на писмо на Дичев, който се жалва на прокуратурата за лошите условия в следствения арест, от няколко дни той вече е преместен в Затвора Варна. Съдът посочи в своето определение, че при необходимост, както всяко здравно осигурено лице и Емил Дичев може да поиска допълнително медицинска помощ. В затвора във Варна има стационар и се осигурява медикаментозното му лечение. На последно място, но не и по значение ВОС отчете и факта, че първото заседание по наказателното дело на Емил Дичев е насрочено за 29 април.
Днешното определение на първоинстанционния съд, с което беше оставена без уважение молбата на подсъдимия Емил Дичев за изменение на процесуалната мярка за принуда, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във