Банкеръ Daily

Новини

СЪДЕЙСТВОИТО НА КАТАР ЗА ВЪРЩАНЕТО НА МЕДИЦИТЕ НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНО, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Ценното съдействие на Катар за завръщането на сънародниците ни в родината през юли 2007 г. няма да бъде забравено от българската общественост. С тези думи министър-председателят Сергей Станишев посрещна емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, който е на официално посещение в нашата страна - съобщиха от Министерски съвет. Премиерът му благодари сърдечно за изключително важната роля, която е изиграл в решаващата фаза на уреждане на казуса с българските медици в Либия.
Централна тема на днешната среща беше желанието на двете страни да разширят сътрудничеството си в икономическата сфера. Акцент беше поставен върху енергетиката, туризма и строителството. Оценката на министър-председателя е, че са налице благоприятни условия за взаимноизгодно инвестиционно сътрудничество в тези области.
Премиерът Станишев подчерта намеренията на България да се включи в големи европейски енергийни проекти, сред които е и втората атомна централа у нас. Той изрази готовност, при интерес от страна на Катар, да се работи в областта на енергетиката и съвместно с австрийски партньори. Емирът на Катар подчерта, че страната му търси пазар за енергоресурси, тъй като е богата на тях. Обсъдена бе възможността за съвместно изграждане на терминал за втечнен газ, който да обслужва през Гърция не само България, но и други европейски страни.
Като посочи и други области с потенциал за сериозни инвестиции – туризъм и строителство, премиерът Станишев изтъкна създадената от правителството благоприятна бизнес среда у нас – ниски данъци, специално законодателство в областта на чуждестранните инвестиции и финансова стабилност на фона на разразилата се световна финансова криза. Той обърна внимание на възможностите за сериозни катарски инвестиции в туризма, най-вече в балнеолечението и спа-туризма. Премиерът информира своя гост, че българското правителство обръща особено внимание на целогодишния туризъм, свързан с изключително богатите на минерални извори България.
Емирът на Катар изрази задоволството си от възможността за откриването на пряка въздушна линия между България и Катар, което ще даде допълнителен тласък на двустранните отношения в областта на туризма. Шейх Ал Тани благодари за намерението на България в близко бъдеще да открие свое посолство в Катар и увери, че и страната му има същите намерения. Подписаните вчера междуправителствени Спогодба за въздушни съобщения и Споразумение за икономическо и техническо сътрудничество също ще доведат до задълбочаване на двустранното сътрудничество, каза още Шейх Ал Тани.
Премиерът запозна своя гост и с проекта на правителството за изграждане на многофункционалния административен комплекс в София, а емирът представи вече реализирания проект за финансов център в Доха. Двете страни се договориха за бъдеща обмяна на опит в тази сфера.
Сега е моментът за България и Катар да засилят сътрудничеството си в икономическата област, и в частност при реализирането на инвестиционни проекти, посочи в заключение министър-председателят Сергей Станишев. Емирът на Катар увери българския премиер, че в най-скоро време ще получи покана за официално посещение от своя катарски колега.
Шейх Хамад бин Халифа ал Тани е у нас на двудневно официално посещение по покана на президента Георги Първанов. Това е първата визита на държавния глава на Катар в нашата страна.
През 2008 г. стокообменът с Катар се е увеличил с 25,4% спрямо 2007 г. Българският износ е нараснал с 22,8%, като е формиран основно от арматурни артикули за тръбопроводи, кари, плосковалцувани продукти от желязо, кухненски мивки и др. Вносът ни от Катар е формиран от полимери на етилена, автомобилни превозни средства и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във