Банкеръ Daily

Новини

Събраха над 2.3 млн. лв. за два месеца от синя и зелена зона в София

За септември и октомври тази година приходите от талони и sms-си за синя и зелена зона в столицата възлизат на над 2.3 млн. лева. Това стана ясно от отчета на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), представен днес от шефа на борда на директорите Тодор Тодоров . Досега купените винетни стикери за паркиране в центъра са над 7 хил., като съответно за синя зона броят им е 2395, а за зелена - 4680.


bdquo;Увеличените приходи отиват за развитието на градския транспорт, но засега печалбата не се използва за изграждане на паркингиldquo;, призна Тодоров. По думите му с 10% са нараснали и свободните места за паркиране в идеалния център на столицата в сравнение с миналата година, като това се дължало изцяло на въвеждането на новите правила.


В пиковите часове трафикът е намалял с 18% за зелената зона и с 21% - за синята. Според специалистите транзитният трафик може да бъде намален още, ако се въведат допълнителни мерки, освен платеното паркиране. Затова те поеха ангажимент на всеки три месеца да правят кордонни проверки на контролните пунктове в двата вида зони, за да следят промените с интензивността на трафика.


От началото на годината са проверени общо 1 045 млн. автомобила за неправомерно паркиране в центъра на София, като на 92 хил.от тях са поставени скоби.


bdquo;Целта на наредбата е да управлява капацитета на трафика, а не да осигурява получаване на повече приходи, подчерта Надя Маринова от Центъра за градска мобилност. Тя се ангажира да подсигури осъществяване на замервания на чистотата на въздуха на по едно натоварено кръстовище и в двата типа зони, за да може на всяко тримесечие да се правят сравнителни анализи на промяната в параметрите на вредните емисии във въздуха.


Според служителите новите правила за паркиране до момента изпълнявали перфектно предвидената си функция, а именно да се елиминира bdquo;паразитниятldquo; трафик в идеалния център на столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във