Банкеръ Weekly

Новини

Строителството на метрото до Младост 4 тръгва през април

Строителството на столичното метрото от Бизнес парка в жк ldquo;Младостldquo; 4 трябва да започне през април. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира трасето на подземната железница до летището. Участъкът е с дължина 2620 метра, ще има три станции и трябва да бъде готова до две години.


Предвижда се още и разширение на втората линия на столичното метро до кв. bdquo;Хладилникаldquo;. Трасето ще е с дължина около 1.2 км и за целта ще бъде изградена допълнителна метростанция, след тази на Джеймс Баучер, съобщи още Фандъкова. По думите й това трасе ще бъде финансирано със спестените средства от оперативна програма bdquo;Транспортldquo;.


В момента тече проектирането на участъка и станцията при ул. rdquo;Елин връхrdquo; до кръстовището с ул. rdquo;Сребърнаrdquo;, където метрото ще излезе при най-големия мол у нас, чието откриване предстои в края на март. bdquo;Ако проектът бъде одобрен от управляващия орган на програма ldquo;Транспортrdquo;, строителството му може да започне в началото на 2014 г. В противен случай ще остане за финансиране през следващия програмен периодldquo;, обясни още Фандъкова.


До 2015 година трябва да е готова и подземната железница до летището. Трасето е с дължина 5 км., а метростанциите, които ще обслужват столичния кв. Дружба са четири.В момента се строи отсечката, която минава през жк ldquo;Дружба 1rdquo; като се работи в много тежки условия заради високите подпочвени води. ldquo;До края на годината обаче ще имаме 300 метра изцяло ремонтиран булевард и живущите ще могат да му се наслаждават, а в това време строителите да работят под земятаrdquo;, каза още Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във