Банкеръ Daily

Новини

СТРОЯТ ДЕТСКА ПСИХИАТРИЧНА КЛИНИКА В ПЛОВДИВ

Първа копка за изграждане на единствената Детска психиатрична клиника в Южна България ще направят утре (4 октомври) изпълнителният директор на болница Свети Георги в Пловдив доц. Илия Баташки и президентът на Лайънс клуб-Пловдив Иван Ламбров. Здравното звено ще е към Катедрата по психиатрията и медицинска психология на Медицинския университет.
В България има още три такива клиники - в София, Варна и Русе, но разстоянията не са толкова близки за пациенти от Кърджали или Ямбол, съобщи доц. Надежда Маджирова, ръководител на катедрата. Според нея само от Пловдив и областта през последните 8 месеца са приети по спешност 50 деца с психиатрични проблеми.
Новата клиника ще се строи на общински терен, като застроената площ ще е 80 кв. метра. Ще има две отделения - за деца и юноши. Макар и с по 10 легла, те ще са достатъчни на първо време да поемат стационарното лечение на пациентите от региона, обясни президентът на Лайънс клуб - Пловдив. По предварителни разчети строежът на детската психиатрия ще струва 162 хил. лева, една четвърт от които вече са събрани. Останалите ще се търсят от спонсори - строителни предприемачи и всеки, с каквото може да помогне, добави Иван Ламбров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във