Банкеръ Daily

Новини

Стратегията на Райфайзен след Степич

Австрийският банкер Херберт Степич може да се окаже жертва на борбата за власт в банковата империя на групата Райфайзен, съобщава Ройтерс.


В края на миналия месец 66-годишният Степич подаде оставка като главен изпълнителен директор на Райфайзен Банк Интернешънъл (RBI), за да предпази репутацията на кредитора в следствие на разкритията за личните офшорни инвестиции на банкера.


Според някои източници от групата на Райфайзен скандала с апартаментите на Степич в Сингапур е бил шанс за премахването на банкера от ръководството на банката. Степич се слави като бащата на разширяването на австрийската кредитна институция на пазарите в Централна и Източна Европа, но някои от акционерите в групата настояват за промяна на тази политика и фокусиране върху местния пазар.


По думите на други служители в австрийската банка, премахването на Степич е било планирано, дори преди разкритията на разследващите журналисти в проекта Офшорлийкс, а скандала се е оказал подходящ момент за това.


Йозеф Щамфер, ръководител на Асоциация на банките Райфайзен в Австрия, заяви, че местните кредитни институции са загрижени за разпределянето на ресурсите към за сравнително рисковата и далечна мрежа на Райфайзен. В Райфайзен в момента има е просто един голям конфликт: повече централизация или повече децентрализация, коментира още той.


Банката е един от малкото чуждестранни играчи, които процъфтяват в Русия, но съществуват сериозни притеснения за прекалената експозиция към на един пазар, което е пълен с кредитен риск, правен риск и корупция.


Райфайзен Банк Интернешънъл е 78% собственост на Райфайзен Центробанк, контролирана от осем провинциални банки Райфайзен или ландесбанки.


Щамфер коментира още, че най-голямата тревога на местните банки са новите международни капиталови изисквания, който кредитните институции трябва да поддържат. Ние се надяваме да променим посоката на бизнеса и да се фокусира повече върху вътрешния пазар, допълни още Щамфер.


Очаква се в петък надзорния съвет на Райфайзен Банк Интернешънъл да избере наследник на Степич, с което се предполага, че ще бъде изменена и стратегията на кредитора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във