Банкеръ Daily

Новини

Стратегическите енергийни проекти обсъдиха премиерът Бойко Борисов и посланик Ричард Морнингстар

Реализацията на стратегически за България енергийни проекти обсъдиха в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар. Срещата се проведе в рамките на едноседмичното работно посещение в града на българска правителствена делегация за участие в срещата на високо равнище по Целите на хилядолетието за развитие и общия дебат на 65-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.
По време на разговорите посланик Морнингстар изтъкна доброто стратегическо сътрудничество и отличното приятелско партньорство, с които се характеризират взаимоотношенията между двете страни в момента.
Обсъдени бяха реализирането на важни за България енергийни проекти като изграждане на интерконекторната връзка на страната ни с Република Гърция, реализацията на проектите „Набуко” и „Южен поток”, строежа на АЕЦ „Белене” и изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”.
Премиерът Бойко Борисов изложи пред посланик Морнингстар позицията на страната ни относно строителството на проекта „Набуко, а именно – вноските, дължими от държавите от ЕС, участнички в изграждането на трасето, да бъдат признати от Съюза като целеви разходи и да не се включват в дефицита на националните бюджети.
Относно строежа на АЕЦ „Белене” министър-председателят заяви, че в момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала, затова за страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта. Според Бойко Борисов АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти, както на Балканите, така и в Европа.
Премиерът Борисов и Ричард Морнингстар обсъдиха още възможностите за внос на газ от Ирак като алтернативен доставчик и за добив на шистов газ в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във