Банкеръ Daily

Новини

Стратегическа визия за развитието на България за 2020 г. стартира СДС

Стратегическа визия за развитието на България за 2020 г. стартира СДС. Това стана ясно след днешния Национален изпълнителен съвет на сините. Документът ще се обсъжда тепърва, като се очакват и предложения от неправителствения сектор.
Целта ние е европейският стандарт на живот – европейска сигурност, европейски доходи, европейски пътища, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. Той анонсира основните акценти на стратегията, която все още е в работен вариант.
Във всички евространи, в ЕС има такъв дебат, само в България се действа краткосрочно и на парче, поясни Димитров. И добави, че такава е и политиката на правителството – без дългосрочна визия. Сред основните мерки на синята стратегия са задачата България да стане страната на най-ниски данъци, да има нова контролна система срещу кражбите, децентрализация България на региони. Амбицията на сините е и да бъдем биозоната в ЕС и да изнасяме екологично чисти продукти на европейските пазари.
Част от тези предложения са вече чувани от синята партия. СДС искат сериозни реформи и в съдебната система. От Раковска 134, настояват съставът на Висшия съдебен съвет да се избира от парламента, а прокуратурата да стане част от изпълнителната власт.
Сините искат още въвеждане на за електронно гласуване и задължителната преференция с нисък праг.
В здравеопазването ще се борят за европейски нива на финансиране и качествена медицинската помощ. СДС искат лекарите да имат възможност да повишават квалификацията си.
В стратегията сините се обявяват против вдигането на пенсионната възраст, като вместо това предлагат доброволни стимули за отлагането на пенсионирането. Сребърният фонд да се управлява от БНБ, предлагат още от СДС
Държавните пари да се влагат в банките, но чрез открит конкурс, с отчетност, прозрачност и ясни правила, заяви Мартин Димитров . Той припомни, че 700-800 млн.лева от фискалния резерв в момента е в търговските банки. Всичко това трябва да става през прозрачни и конкурентни процедури, каза още синият лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във