Банкеръ Daily

Новини

Страните от Централна и Източна Европа остават атрактивни за бизнес през следващите пет години

Страните от Централна и Източна Европа ще бъдат местата, обект на най-засилен интерес от страна на компаниите, които планират разширяване на бизнеса си през следващите пет години. Това отчете проучване на консултантската компания CushmanWakefield, представено в страната ни от Forton International, стратегически партньор на компанията за България, Сърбия, Македония и Косово. Класацията представлява проучване сред 500-те най-влиятелни компании на Стария континент и отразява средата и възможностите за бизнес в големите европейски градове според различни критерии.
През следващите пет години най-много компании (47) планират своята експанзия в Москва, което отрежда на руската столица челното място сред всички големи европейски градове. Втората позиция в класацията на CushmanWakefiled за градовете, които отговарят в най-голяма степен на бъдещите планове на европейския бизнес, отново е от региона на ЦИЕ - Варшава. Oколо 30 компании ще стартират работа в следващите няколко години в полската столица. Девет от запитаните компании са заявили интерес към разширяване на бизнеса си в България през периода 2010-2015 година.
Страните от Централна и Източна Европа предлагат изключително добри възможности на европейските компании. Сред факторите, обуславящи интереса към този регион, са квалифицираната и същевременно не толкова скъпа работна ръка и добрата данъчна политика, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International. От съществено значение за компаниите е и добрата комуникативност на градовете, в които искат да установят бизнеса си. В този план страната ни има своето конкурентно предимство, допълни Койнов.
Градовете, които предлагат генерално най-добри бизнес условия, и тази година остават Лондон, Париж и Франкфурт. Английската столица заема челното място по шест от общо 12-те фактора, които предопределят предпочитанията и избора на европейските компании. Според проучването на CushmanWakefield градът предлага лесен достъп до други пазари, широк избор на квалифициран персонал и добри транспортни връзки, като слабите му места се изразяват във високите цени на офис площите и в нивата на замърсяване.
Германия е една от страните представили се най-успешно в класацията, направена от консултантската компания. Цели четири от 10-те града, предлагащи най-добри условия за бизнес, са на територията на тази страна. Това са Франкфурт, Берлин, Мюнхен и Дюселдорф, който тази година успя да попадне в топ 10, изкачвайки се с пет позиции нагоре спрямо 2009 година.
Най-значим прогрес през 2010 г. отбеляза Виена, която се придвижва с шест позиции нагоре и заема 22-рото място в подреждането. Градът, който пък е отбелязал най-много и най-съществени подобрения в условията за бизнес, които предлага, е немската столица Берлин. Първенецът сред градовете извън Европа, станали част от плановете за експанзия на европейските компании, е Шанхай. Близо 30 организации планират да открият свои представителства в най-големия китайски град в следващите пет години, отчита проучването на CushmanWakefield.

Facebook logo
Бъдете с нас и във