Банкеръ Weekly

Новини

Страните от БРИКС преговарят за банка за развитие

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай иnbsp; Южна Африка) преговарят за споразумение за създаването на Банка за развитие, съобщават световните агенции. Целта й е тези държави да се противопоставят на западните финансови институции - МВФ и Световната банка, които често работят срещу интересите на развиващите се страни. Лидерите на държавите от групата се събират в Дърбан (ЮАР).


Според предварителната информация преди срещата се разработват предложения за отпускане на кредити, фокусирани върху инфраструктурата, които чрез новата банка биха отхвърлили господството на Световната банка, което продължава вече седемдесет години. Финансовите министри продължавали да работят, за да се постигне споразумение по ключовите елементи от плана - какъв ще е капиталът й, какви ще са вноските, как ще се отпускат заемите, как ще се вземат решенията и други.


БРИКС (BRICS) е наименование на група страни с нарастващо влияние в международната икономика.


Името на организацията представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли).


Понятието БРИК (станало БРИКС от 2010 г. с присъединяването на ЮАР) е въведено от Джим О'Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк през ноември 2001 година.


Първоначално се предполага, че страните от БРИКС формират икономически блок или търговска асоциация, подобна на Европейския съюз. С течение на времето се появяват признаци, че четирите страни от БРИКС се стремят да формират политически клуб или съюз и по такъв начин преобразуват своята растяща икономическа власт в значимо геополитическо влияние. Членовете на БРИКС се приемат като най-бързо развиващите се големи страни. Определящо за това е наличието в тях на важни за световната икономика ресурси: Бразилия - богата селскостопанска продукция, Русия - най-големият в света износител на минерални ресурси, Индия - евтини интелектуални ресурси, Китай - притежател на евтини трудови ресурси, и РЮА (от 2010 г.) - природни ресурси.


В крайна сметка прогнозите са, че значителните размери на икономиките на тези страни в бъдеще ще им позволят да трансформират икономическия си ръст в политическо влияние, което ще доведе от своя страна до формирането на нов икономически елит. Страните правят стъпки за увеличаване на политическото си сътрудничество, главно за да могат да бъдат равностоен опонент на САЩ в основните търговски съглашения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във