Банкеръ Daily

Новини

СТОЛИЧНИТЕ ПАРКИНГИ ПО-СКЪПИ ОТ ТЕЗИ В БЕРЛИН

София заема 13-то място по месечни цени за паркиране в централните части на големите европейски градове, показва пазарно проучване на Colliers International, което бе представено в четвъртък (2 юли). Българската столица изпреварва тези на Испания и Германия и се нарежда непосредствено след Прага, Атина и Будапеща. В София, месечната цена за паркинг в центъра на града (без Синя зона) варира от 100 до 200 евро, а дневната тарифа за пълен работен ден започва от 8 и достига 12 евро.
Най-скъпата европейска столица в това отношение е Лондон, където работещите в центъра на града трябва да отделят по 727 евро на месец за паркиране. Втори и трети в своеобразната класация са Амстердам и Осло, съответно с 575 евро и 341 евро. Сред първите десет попадат още Копенхаген, Дъблин, Стокхолм, Виена, Хелзинки, Париж и Прага. Английската столица е определена и като най-скъпият град за паркиране в световен мащаб, като се конкурира само с Хонг Конг, където средната месечна сума за паркинг е 534 евро, и Сидни - 420 евро. Ню Йорк е най-скъпият град за паркиране в САЩ, но остава по-назад в класирането с цени около 393 евро. В долния край на таблицата попадат столицата на Индонезия - Джакарта, и на Филипините - Манила, където месечната такса за паркиране е съответно 19 и 30 евро.
Въпреки световната икономическа и финансова криза цените за паркиране задържат нивата си от предходни години, а в някои градове отбелязват и повишение, поради липсата на достатъчен брой паркоместа, коментира Антон Славчев, директор в Colliers International България. По думите му това е и причината в София да се плаща повече за паркинг отколкото в Мадрид и Берлин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във