Банкеръ Weekly

Новини

Столичните озеленители крадат, но не вехнат

Нови данни за злоупотреби от бившия директор в столичното Озеленяване Ненко Ненков ще допълнят папките за него в прокуратурата. Това обяви в четвъртък (26 юли) столичният кмет Йорданка Фандъкова.


През 2010-а проверка на дирекция Вътрешен контрол установи купища нарушения в общинското дружество. Още тогава в. БАНКЕРЪ осветли част от скандалните сделки на Ненков. Странно защо, обаче Столичният общински съвет не го отстрани веднага от длъжност, а го остави на поста до началото на 2012 година. Сега се оказва, че той не се е поправил след първите проверки, а точно обратното - продължил е да действа по същия начин и е успял да завлече компанията още по-надолу.


В началото на февруари Ненков беше задържан с обвинение за неизгодна сделка, която бе установена още при проверката от 2010 година. Вътрешният контрол на столичното кметство тогава откри, че Ненков е сключил бартер цветя срещу храсти с частна фирма КОИ Иван Узунов, който получил на отговорно пазене 53 000 броя цветя, а общинското дружество му плащало за това сериозен наем.Според оценката на експертите нанесената щета за Озеленяване била близо 50 000 лева. В доклада на инспекторите бяха посочени и редица случаи, при които Ненков не е спазил законовото изискване да иска разрешение от принципала си - Столичния общински съвет, за да пазарува материални активи за над 10 000 лева.


През 2011-а дружеството се е сдобило с нови 32 предписания заради допуснати нарушения, а работата му е определена като неефективна.


Ревизорите са констатирали пропуски и при даването под наем на имотите, стопанисвани от дружеството. Част от договорите са сключени за период над три години без разрешение на СОС. Дружеството не е успяло да събере вземания за около 33 хил. лв. от единадесет свои контрагенти, съобщи Фандъкова. На всичкото отгоре Ненков е пропуснал да внесе и 50 на сто от приходите от наеми, които са в размер на 211 291 лева. Не са внесени и Столичната община не е получила и полагащите й се дивиденти за 2010-а, които са на сума 165 687 лева.


Очевидно е, че на това общинско дружество хич не му върви с началниците. Предшественикът на Ненков - Любомир Ников, също е клиент на следователите за 580 хил. лв. щети и злоупотреби.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във