Банкеръ Daily

Новини

Столична община и НАП ще си обменят електронна информация за имотите

Всеки имот, отговарящ на определени рискови критерии, за който е издадено разрешение за строеж в рамките на Столична община и данни за неговите собственици, ще бъдат подавани по електронен път до Националната агенция за приходите от началото на следващата година. Информацията е от пресцентъра на агенцията.
Това се договориха на среща изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов и главният архитект на столицата Петър Диков. На срещата са присъствали още заместник градския прокурор на София Роман Василев и ръководството на Дирекция национален строителен контрол. Василев е съобщил, че прокуратурата се е самосезирала и започва проверка за извършени престъпления при строителството на луксозни имоти в южните райони на София. Градската прокуратура ще провери и всички данни за извършени данъчни престъпления, които НАП и Столична община открият в рамките на съвместната им акция, е добавил още прокурор Василев.
Според Петър Диков спешно е необходимо Столична община да изгради вътрешен механизъм за контрол, който да следи дали всички имоти, за които е издадено разрешение за ползване, са надлежно обявени в общинските отдели за местни данъци и такси. Това ще прекрати масовата практика жилищата да не се декларират, като по този начин се избягва плащането на данък сгради и такса смет. По тази задача вече се работи, а до няколко месеца системата ще бъде изградена, е казал Диков.
Според директора на НАП бурната обществена реакция срещу проверките на НАП от въздуха е индикация за големите икономически интереси, които са засегнати. Започнахме една проверка с чисто фискални подбуди, темата обаче прерасна в разговор за незаконното строителство в България за последните 20 години. Очаквам всички заинтересовани институции да обединят усилията си, за да покажем ясно, че държавата ще отстоява докрай интересите си, коментира Красимир Стефанов.
Полетите на правителствения хеликоптер продължават утре и вдругиден по цялото българско Черноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във