Банкеръ Daily

Новини

СТОЛИЧАНИ ДОЧАКАХА МЕТРОТО ОТ МЛАДОСТ ДО ЦЕНТЪРА

След многогодишно чакане, от утре жителите на един от най-големите столични квартали - Младост вече ще могат да пътуват до центъра с метрото. Подземните железници ще пътуват на първо време до стадион Юнак (на бул. Евлоги Георгиев). Те ще се движат през 7-8 минути и ще имат по пет вагона. Според кметът Бойко Борисов, откриването на новата отсечка на метрото не може да се смята предизборна агитация. Това не е като да направиш трета първа копка на АЕЦ Белене, където реално още няма нищо, каза лидерът на ГЕРБ.
До края на септември пък ще бъде въведен в експлоатация и последния участък от първия метродиаметър - между спирка Сердика и стадион Юнак. Директорът на Метрополитен - София Стоян Братоев обясни, че двата тунела под централната градска част вече са готови и предстои полагането на релсовият път. През август ще бъдат монтирани електрониката и техническата инфраструктура, след което ще бъдат извършени тестовете и изпитанията на отсечката. Прогнозите са, че след пускането на цялата линия с подземната железница ще пътуват около 250 хил. души на ден, което би трябвало да окаже реален положителен ефект върху трафика в града.
Освен това стана ясно, че вчера заместник-кметът Минко Герджиков е провел разговор с Европейската банка относно бъдещия проект за продължаване на метрото към летище София. По думите на Борисов има възможност това да стане паралелно с изграждането на втория метродиаметър от кв. Надежда до бул. Черни връх и през 2012 г. столицата да има напълно изградена мрежа на подземната железница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във