Банкеръ Daily

Новини

Столицата ще бъде домакин на международен форум, посветен на морското пиратство

Столицата ще бъде домакин на международна конференция, посветена на морското пиратство на 11-12 ноември. Предвижда се форумът да привлече експерти от цял свят, които да обменят опит за решаването на този проблем, пред който е изправен водния транспорт. Организатори на събитието са Изпълнителна агенция „Морска администрация”, „Българска асоциация на морските капитани” (БАМК), „Българска асоциация за спедиция, транспорт и логистика” (НСБС), „Българска асоциация на корабните брокери и агенти” (БАКБА), „Българска асоциация на корабопритежателите” (БАК) и „Риск Сълюшън”.
Темата за пиратството е изключително актуална в контекста на зачестилите през последните години пиратски нападения над търговски кораби, особено в района на Източна Африка и по-специално Аденският залив и крайбрежието на Сомалия. През последните години потърпевши станаха и български моряци, сред които и трима капитани. Морското пиратство неизбежно присъства и сред горещите теми за обсъждане на всички форуми на международните организации, свързани с морското корабоплаване.
Това мотивира организаторите за по-активна българска позиция, с която да се предизвика международен отзвук и да се набележат пътища за разрешаване на проблема с пиратството. Сред тях са обмяна на опит и дискутиране на ситуацията съвместно с участниците в морската индустрия – корабособственици, чартьори, товародатели, застрахователи, експерти по морско право, правителства, военноморски сили и т.н.
На конференцията, която ще се проведе в София, ще присъстват експерти от морския бранш от Европа, Америка, Африка и Азия, представители на Европейската комисия, както и официални държавни лица от Сомалия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във