Банкеръ Daily

Новини

Стокообменът между България и Словения е на стойност 193 млн. евро през 2009-а

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще направи официално посещение в Словения утре. Това е първото посещение на министър на икономиката от България в Любляна за последните десет години.
Министър Трайков ще разговаря с министъра на икономиката на Словения Матей Лахоуник и с председателя на Словенската търговско-промишлена палата Зденко Паучек. Сред обсъжданите теми между двете страни са дейността на новата българо-словенска комисия за икономическото сътрудничество, възможностите за откриване на редовна директна авиолиния между София и Любляна, както и сътрудничеството между двете държави при реализацията на важни регионални енергийни проекти и в ядрената енергетика.
В Любляна министър Трайков е придружаван от бизнес делегация, организирана от БТПП. В нея са включени представители на 14 български фирми от различни сектори на икономиката.
По време на посещението си в словенската столица министър Трайков ще открие българо-словенски бизнес форум с участието на български и словенски предприемачи. Очаква се в дискусиите да се включат представители на 41 словенски компании от сферата на фармацията, хранителната индустрия, туризма, ИТ технологиите, телекомуникациите, консултантските услуги, енергетиката, машиностроенето, търговията с храни и други.
По време на форума ще бъдат обсъдени бизнес климата в двете страни и условията за разширяване на съвместните инвестиции.
Стокообменът между България и Словения е на стойност 193 млн. евро през 2009 г., като салдото е отрицателно за нашата страна. Водещите стоки в българския износ са нефтени и битумни масла, обзавеждане за търговски обекти, карбонати, машинни части, двигатели, храни. Във вноса от Словения преобладават медикаменти, автомобили, битови електроуреди, хартии и картони, козметика, храни. През миналата година преките словенски инвестиции у нас са били 166.3 млн. евро. В сферата на туризма едва през последните три години се отчита по-сериозно присъствие на словенски туристи. През 2009 г. те са били 18 300, а българите, посетили Словения, са били 3 140.

Facebook logo
Бъдете с нас и във