Банкеръ Daily

Новини

Стойнев в Брюксел: България няма да се откаже от Южен поток

България няма да се откаже от проекта Южен поток, този проект ще се случи, потвърди министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Брюксел.


Стойнев и колегите му от държавите от Евросъюза, които са част от проекта за газопровода Южен поток, участваха в работна закуска в централата на Европейската комисия в Брюксел. Домакин бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи БНР.


След срещата тази сутрин Стойнев съобщи, че България е постигнала това, което е искала: А именно Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с руската страна. Тази наша позиция бе подкрепена и от Словения и Унгария, както и от Австрия. Считаме, че именно комисарят Йотингер трябва да защитава интересите на всичките държави-членки. Аз ясно заявих, че за нас това е един изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България. Проект, който ще допринесе за икономическия растеж, и ние няма да се откажем от него, заяви Стойнев.


Проектът Южен поток предвижда тръбата на газопровода да преминава през България, Италия, Гърция, Унгария, Словения и Австрия. По-рано този месец Европейската комисия съобщи, че междуправителствените споразумения с Русия не отговорят на европейското законодателство. Комисията настоява споразуменията да бъдат предоговорени.


Говорителят на еврокомисаря Йотингер поясни, че Брюксел няма да спира строителството и че ще направи окончателна оценка, когато газопроводът бъде изграден и пуснат в действие. Тогава биха били предприети наказателни процедури, ако не е спазен принципът за свободен достъп, ако цените за пренос на гориво не се определят от независим орган и ако производителят и доставчикът на гориво не са различни от собственика на газопровода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във