Банкеръ Daily

Новини

Стойнев подкрепя ВЕИ-таксата

Подкрепям таксата върху ВЕИ. Това каза на пресконференция в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.


bdquo;Когато встъпих в длъжност, заварих една изцяло дебалансирана система в енергетиката. Заради решение на Симеон Дянков всички държавни предприятия в енергетиката бяха обезкървени, липса на средства за ремонти и инвестиции. Двата ядрени блока работеха на много малки мощности, защото трябваше да изкупуваме енергията от ВЕИ. Държавата трябва да изкупува на 100% тази енергия, но тя е изключително скъпаrdquo;, заяви министърът.


bdquo;В България спрямо Чехия, Гърция, Испания ние имаме най-висока средна цена за изкупуване на електроенергия, произведена от фотоволтаици. В същото време тази енергия се разпределя върху потребителите. В най-бедната държавата ndash; България, средната цена е 238 евро на мегаватчаса произведена електроенергия. За сравнение в Чехия средната цена е 112 евро, 132 е в Германия, 173 евро е в Гърция, в Испания е 231 евроrdquo;, каза Стойнев.


Страните, предприели ограничителни мерки, са: Белгия, Чехия, Гърция, Франция, Италия, Испания, Румъния и Великобритания. Например между 25 и 30% е данъкът в Гърция, спрямо годината от въвеждане на оператора, заяви министърът.


Едно вето на президента върху Закона за държавния бюджет в частта за таксата за ВЕИ няма да е толкова удар срещу правителството, а удар срещу българския народ. bdquo;Разбирам, без да се бъркам в работата на президента Росен Плевнелиев, че той готви вето на Закона за държавния бюджет или смята да сезира Конституционния съд. Аз лично смятам, ако слуша моя съвет, да не сезира Конституционния съдrdquo;, посочи Стойнев.


bdquo;Тук става въпрос за работата на едно социално правителство, което иска най-накрая да има справедливост. Този негов ход ще бъде не атака срещу правителството, а атака срещу българските домакинства. И сегашната цена е прекалено висока, и хората едвам си плащат сметките. Само че, българската икономика тръгна, България вече е по пътя на икономическия растеж. Не случайно и данните, които показаха на годишна база увеличаване на промишленото производство, го доказват - 4.1%. Виждаме, че и прогнозите на Европейската комисия, на МВФ, на Световната банка се доближават до нашите прогнози за следващата година. Ние не можем да имаме конкурентноспособна икономика без конкурентноспособна енергетикаrdquo;, добави Стойнев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във