Банкеръ Daily

Новини

Стойнев на очна ставка в Брюксел за Южен поток

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще бъде на работна закуска в Брюксел с еврокомисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, както и с всички енергийни министри на държавите членки от Европейския съюз, през които ще бъде изграден тръпопровода по проект Южен поток. Това стана ясно по време на комисията по икономическата политика и туризъм, в която ресорният министър взе участие.


На срещата ще се дискутира каква е позицията на Европейската комисия (ЕК) по отношение на сключения договор за газопреносната система Южен газов коридор, предназначена за доставянето на газ от Русия от компанията Газпром.


Срещата ще се състои, след като Европейската комисия анонсира по-рано, че двустранните договори сключени между България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия от една страна и Русия от друга са невалидни, тъй като не отговарят на европейските правни принципи.


Позицията на ЕК е, че в сега подписаните договорни отношения тръбопроводът не може да функционира.


Ние изцяло трябва да спазваме Европейското законодателство и именно в преговорите с Газпром сме го доказали, след като постигнахме клаузата, която до сега никой не бе очаквал да бъде постигната, а именно на територията на България трета страна да има достъп до тръбата, каза Стойнев, за да се аргументира, че България не е в нарушение на европейското законодателство.


Той също така допълни, че този проект е необходим за България, тъй като страната трябва да има алтернатива не само на енергийни източници, но и на маршрутите, като допълни, че проектът Южен поток е гарант за сигурност при доставките на газ.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Петър Петров


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във