Банкеръ Daily

Новини

Стойнев: Изправени сме пред срив в енергетиката

Сегашното състояние на енергетиката се дължи на отказа да се правят дългосрочни реформи в системата, от решенията на парче и липсата на планиране. Това заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев по време на дебата в парламента по краткосрочните мерки в плана Орешарски. Според него са нужни много тежки решения, но предишното правителство е нямало политическа смелост, за да ги направи. Виновните за това отново не са в залата и бягат от отговорностrdquo;, заяви още Стойнев.


Според него страната е изправена пред срив на енергийната система и пред необходимост от предприемане на спешни действия. Той накратко представи пакетът от мерки за промяна в ценообразуването, което би довело до поевтиняване с 5 на сто на тока. Предлага се да не се изкупува цялото количество ел. енергия от заводските централи по преференциални цени. Това ще намали разходите на НЕК и крайните цени. Предвижда се още намаляване на т.нар студен резерв и оптимизиране на печалбите на енергодружествата чрез промяна на нормите на възвращаемост и оптимизиране на разходи им. Ще се отпуши и възможността за износ на ток, посочи още Стойнев.


bdquo;Първите и най-спешните мерки са в посока избягване на криза в енергийната система на страната и стопиране скока на цената на тока на бита и за бизнеса. Тези стъпки са фактор за спасяване на кризатаrdquo;, категоричен бе министърът. Според анализ на ведомството му през първите 5 месеца на годината производството на електроенергия е намаляло с близо 20 процента в сравнение с 2012-а. За същия период потреблението се е свило с близо 10 %, а износът ndash; с около 60 на сто. Стойнев посочи още, че произведеният ток е нараснал с 50 %, а производството в разпределителната мрежа с близо 60 на сто. Съотношение между бита и бизнеса е приблизително 70 към 30 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във