Банкеръ Daily

Новини

Стойнев изпрати първите автомобили от Ловеч за ЕС

В управленската ни програма основен приоритет е реиндустриализацията на страната. Освен създаването на нови високопроизводителни работни места ние си поставяме за цел и намаляването на регионалните диспропорции в социално-икономическото развитие. Това заяви в ловешкото с. Баховица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на официалната церемония за изпращане към пазара в Европейския съюз (ЕС) на първата партида от 75 произведени от bdquo;Литекс Моторсldquo; АД автомобили.


Министър Драгомир Стойнев подчерта, че автомобилостроенето е най-перспективната за привличане на инвестиции област и спада към високотехнологичните индустриални дейности с голям потенциал за по-голяма заетост. Той допълни, че в бюджета за 2014 г. са предвидени над 500 млн. лева за развитието на икономиката в най-бедните региони на България. В механотехникума в Ловеч вече е открита и паралелка за автомобилостроителни специалисти. Миналия месец заводът в Баховица започна производството и на новия модел Great Wall H6. Министър Стойнев успя лично да се увери в качествата му на тест драйв, организиран от домакините.


bdquo;Бих искал да благодаря за поканата и ви пожелая успешна реализация на всички планове за развитие в Българияldquo;, посочи при посещението си в предприятието министър Стойнев. 200-те работници в завода, които са предимно млади хора, му подариха своя групова снимка с първия джип, произведен от тях само преди няколко дни.


За да изпратят първите девет автовоза с нови автомобили за Италия, в завода дойдоха и областният управител на Ловеч Милко Недялков, кметът на града Минчо Казанджиев и кметът на с. Баховица Калин Кръстев.


Министър Стойнев коментира и 20-процентната такса върху приходите от енергията от ВЕИ.Според него тя няма да доведе до фалити на производители, както се твърди, а ще е в подкрепа на потребителите и ще стабилизира енергийната система на страната.


Той отново призова президента Росен Плевнелиев да не сезира Конституционния съд за таксата и подчерта, че такова решение на държавния глава няма да навреди на правителството, но ще се отрази негативно върху джоба на хората. Таксата е трябвало да бъде наложена по-рано, каза още Стойнев. Той поясни също, че България вече почти е изпълнила изискванията на ЕС за 16-процентен дял на енергията от ВЕИ от общото количество енергия към 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във