Банкеръ Daily

Новини

СТИПЕНДИИТЕ ЗА ДОКТОРАНИТ СКАЧАТ ОТ 250 НА 450 ЛВ.

Правителството одобри нови, по-високи размери на стипендиите на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, съобщиха от пресецентъра на Министерски съвет. С това правителството изпълнява един от поетите ангажименти за подобряване на социално-икономическия статус на младите учени.
Месечните стипендии на докторантите и специализантите скачат с 200 лв. (80%) и стават 450 лв. още от 1 юли т. г. Освен това, те ще бъдат стимулирани финансово и за навременно завършване и защита на дисертационен труд. При представяне на дисертационния труд за защита в рамките на тригодишния срок на обучение ще получават премия от 1000 лв., а ако в едногодишен срок след това той бъде защитен успешно, ще има втора премия от 1000 лв. Тази разпоредба влиза в сила от 1 януари 2009 г.
Предвидено е също максималният размер на студентските стипендии да се увеличи от 90 лв. на 120 лв. Това решение е взето по предложение на Националното представителство на студентските съвети, с чиито членове министър-председателят Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев се срещнаха на 23 май т. г. Месечният размер на стипендията във всяко висше училище се определя от ректора по предложение на студентския съвет.
Необходимите средства за увеличение на стипендиите в държавните висши училища и научни организации през 2008 г. ще бъдат осигурени в рамките на средствата за образование, планирани в бюджета за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във