Банкеръ Daily

Новини

Стартират български проекти, които спечелиха над 2.5 млн. евро

В началото на следващия месец, стартират пет проекта с българско участие, които получиха финансиране в четвъртия конкурс на тема „Информационни и комуникационни технологии” (ИКТ) от Седма рамкова програма, съобщиха от министерството на транспорта. Пет успешни български участника - Клуб 2000, Онтотекс АД, Асоциация „Мари Кюри”, Централна лаборатория по мехатроника към БАН и Софийски университет - ще получат общо 748 000 евро за научно-изследователски проекти в областта на информационните и комуникационни технологии. В момента текат преговорите на консорциумите с Европейската комисия и се очаква до края на ноември всички проекти да бъдат контрактувани.
8 проекта с българско участие спечелиха 1,7 млн. евро от Програма „Подкрепа за ИКТ политики” от рамкова програма „Конкурентоспособност и иновации”. Общо 22 проекта с българско участие бяха подадени. В момента текат преговори на консорциумите с Европейска комисия. Първите проекти ще стартират в края на годината.
МТИТС напомня на научно-изследователската общност и високотехнологичните фирми, че все още имат възможност да участват в петия конкурс по тема ИКТ на Седма рамкова програма. Срокът за подаване на предложения е 26 октомври 2009 г. Очаква се резултатите да бъдат известни до края на годината.
Български изследователски институти, университети и високотехнологични фирми могат да кандидатстват и в още три конкурса със срок за подаване на предложения до 3 ноември 2009 г. Ще бъдат финансирани проекти в следните направления: ИКТ за „зелени коли”, енергийно ефективни сгради и фабрики на бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във