Банкеръ Daily

Новини

Стартира конкурсът за награда Карл Велики за младежи - 20110-а

Започва конкурсът за награда Карл Велики за младежи - 2011 г. , съобщиха от кабинета на евродепутата Кристиан Вигенин. Началото на конкурса за наградата „Карл Велики за младежи за 2011 г. бе дадено днес. Наградата е създадена през 2008 г. и е насочена към млади хора, които участват в проекти, подпомагащи разбирателството между народите на различните европейски държави. Срокът за представяне на проекти за нейното четвъртото годишно издание е 23 януари 2011 г. Наградата Карл Велики за младежи се организира съвместно от Европейския парламент и от Фондацията за международната награда Карл Велики на гр. Ахен. Тя се присъжда на проекти на млади хора на възраст между 16 и 30 години. Печелившите проекти трябва да служат като образци за пример за младите хора, живеещи в Европа и да дават практически примери на европейци, живеещи заедно като една общност. Сред печелившите проекти са програми за младежки обмен, артистични или интернет проекти с европейско измерение. Общ награден фонд от 10 000 евро. Трите печеливши проекта ще бъдат удостоени с награди от съответно 5000, 3000 и 2000 евро. Авторите им ще бъдат поканени също да посетят Европейския парламент.
През 2010 година първата награда бе дадена на немския проект Влак за Европа, в рамките на който ученици от 24 професионални училища са сътрудничели, за да създадат заедно умален модел на влак с локомотив и вагони. С втората и третата награда бяха удостоени ирландският проект Вие сте тук за написване на книга и българският проект BEST Инженерно състезание, при който 21 студенти от 11 държави, разделени в пет отбора, са се надпреварвали да конструират роботи.
Българското жури, в състав евродепутатите Кристиан Вигенин и Мария Неделчева и Велин Шапкаров, представител на Европейското младежко движение в България, единодушно избраха миналата година за национален победител проекта „BEST Инженерно състезание“, което го нареди сред 27 проекта избрани от национални журита. Той е осъществен през октомври 2009 г. от екипа на BEST София, част от европейската студентска организация BEST (Board of European Students of Technology). Инженерното състезание е имало за цел e да събере на едно място млади европейци, идващи от различни държави, и да ги подтикне да си сътрудничат. В него са се включили 21 студенти, шест от които — българи (петима от Техническия университет и един от СУ), а другите 15 участници — от 10 европейски държави. Те са имали за задача да конструират два вида роботи за ограничено време, като са били разделени на общо пет отбора, които са се състезавали помежду си.
На 26 октомври 2010 г. членовете на Комисията по култура и образование на Европейския парламент горещо приветстваха представителите на победителите за Наградата Карл Велики за младежи през тази година, сред които беше и Мария Котева от България. Евродепутатите похвалиха победителите за техните забавни и вдъхновяващи презентации, които показват как младите хора работят за взаимното разбирателство в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във