Банкеръ Weekly

Новини

Стартира Гаранционният фонд по Програмата за селските райони

От днес бенефициентите по три мерки от Програмата за развитие на селските райони могат да ползват улеснен и бърз достъп до кредити и банкови гаранции за изпълнение на проектите си. Това стана възможно, след като Националният гаранционен фонд сключи договори с Българо-американската кредитна банка, Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк и ЦКБ. Основните критерии при избора им са предложените ниски лихви от около 7%, облекчените условия за получаване на кредит без такси и приоритетното разглеждане на заявленията между 8 и 21 дни.


bdquo;Със стартирането на Гаранционния фонд ще подпомогнем сектори като плодове и зеленчуци, млади фермери, които искат да се модернизират и малки стопанства, които да излязат на пазара. Така парите наистина ще променят облика на българското земеделиеrdquo;. Това заяви заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова.


За да получат кредити, бенефициентите трябва да са в добро финансово състояние и да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки - 121 bdquo;Модернизиране на земеделските стопанстваrdquo;, 122 bdquo;Подобряване на икономическата стойност на горитеrdquo; и 123 bdquo;Добавяне на стойност към земеделски и горски продуктиrdquo;. Гаранционният фонд ще покрива до 80% от кредита, а останалите 20% трябва да се осигурят от кандидатите. Целият процес по предоставяне на заемите се осъществява от седемте търговски банки.


Фондът гарантира кредити на обща стойност над 700 млн. лева. Гаранциите ще се издават до септември 2015 г., а бенефициентите ще имат 10 годишен срок, в който да върнат взетите пари. Досегашният опит по прилагане на мерки 121, 122 и 123 показа, че те изискват значителен финансов ресурс от кандидатите, с който обикновено те не разполагат и се налага да бъдат кредитирани от банките. Оттам идва и другото затруднение за бенефициентите ndash; да предоставят обезпечения за получаване на кредит. bdquo;С днешното подписване решаваме този основен проблем с осигуряването на собствени финансови ресурси и очаквам огромен интерес от страна на бизнесаrdquo;, каза в заключение зам.-министър Боянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във