Банкеръ Weekly

Новини

Станков: Нямаме разработена аграрна политика, стратегия и мерки

Селското ни стопанство няма разработена аграрна политика, стратегия и мерки и това е причината земеделието ни да бъде в най-ниската си точка, откакто съществува. Това заяви в Благоевград земеделският министър проф. Иван Станков който откри bdquo;Седмицата на гората ndash; 2013 г.rdquo;


Години наред броят на животните катастрофално е намалял, че производството на зеленчуци, плодове и други, които всички вие знаете. През всички тези години ние сме слизали надолу и сме достигнали най-ниската си точка, най-ниското ниво на производство. Именно това ме притеснява. Няма тенденции, няма ясна аграрна политика, няма разработени стратегии. Няма мерки, защото за тези по слаби производства, за да може да ги стимулираме трябва ние да разработим мерки, каза още Станков.


Имаме голямото и важно задължение да опазим гората и да я съхраним, зави министърът при откриването на bdquo;Седмицата на горатаrdquo;. За новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Европа полага максимални грижи за по-доброто бъдеще на нашите гори. По Програмата за развитие на селските райони (2007-2013г.) при мярка bdquo;Повишаване на икономическата стойност на горитеrdquo; има увеличение на подпомагането от 50 на 65 на сто, заяви Станков.


Той връчи традиционните награди, които се раздават всяка година по време на bdquo;Седмицата на горатаrdquo;. Лесовъд на годината е инж. Златка Азманова от Югоизточното държавно предприятие. Нейни подгласници са инж. Христо Янев от Държавно горско стопанство Своге и инж. Олга Николова от Югозападното държавно предприятие. Наградата за цялостен лесовъдски принос получи инж. Драган Драганов, зам.-директор на Регионалната дирекция по горите Русе. Станков награди и трима инспектори с приза bdquo;Служител по контрола и опазването на горските територииrdquo;. Това са Георги Атанасов от Изпълнителната агенция по горите, Станимир Атанасов ndash; РДГ- Пазарджик и инж. Костадин Лечов от РДГ Благоевград.


Станков благодари на ръководствата на 6-те Държавни горски предприятия, както и на Лесотехническия университет за това, което правят за опазване горското богатство на страната.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във