Банкеръ Daily

Новини

СТАНИШЕВ ЗАЩИТИ ШЕФА НА ДАНС

Искам от високата трибуна на Народното събрание да потвърдя моето пълно доверие в председателя на ДАНС, в неговата почтеност и в неговата ясна политическа воля да се справи и с корупцията, и с организираната престъпност. За това той има и ще има моята пълна подкрепа. Това заяви премиерът Сергей Станишев от трибуната на парламента във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата Атанас Атанасов относно политиката на правителството по изпълнение на задачите на Държавната агенция „Национална сигурност”.
За мен е симптоматично, че кампанията срещу ДАНС се разгърна именно в момента, в който агенцията започна да върши точно работата, за която бе създадена, в т.ч. и борбата с корупцията по високите етажи, подчерта премиерът Сергей Станишев и даде за пример сериозните обвинения, които бяха повдигнати срещу заместник-областен управител на София и срещу заместник-председател на държавна агенция. Целта на ДАНС беше, е и ще бъде да имаме европейски ред в държавата, да я отвоюваме от влиянието на сенчестия бизнес и от организираната престъпност и никой не бива да си прави илюзии, че тази борба ще е лесна, каза още министър-председателят. Срещу тези усилия ще има много съпротива и в нея ще бъдат използвани всякакви средства, в т.ч. активно методите на дезинформация, на съчетаването на факти, полуистини и откровени лъжи, за да бъде дискредитирано това ново начинание, полезно за българската държава, категоричен бе премиерът пред депутатите, каза още Станишев.

Нямам съмнение, подчерта още той, че в самата агенция не всичко се случва по най-добрия начин, защото е необходимо чувство за мисия на всички служители на агенцията, а не само на нейния председател.

Ограничаването на корупционните действия на високо ниво е обществено значима и приоритетна цел за цялата държава, каза още премиерът Сергей Станишев. Той подробно разясни структурата, целите и задачите на Дирекция „Противодействие на корупцията” в ДАНС. Съгласно заповед на премиера, в ДАНС постъпват и копия от декларациите за конфликт на интереси на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт, подавани на основание на Етичния кодекс на Министерския съвет. ДАНС сътрудничи при осъществяване на дейността си с другите ведомства, а към настоящия момент споразумения за сътрудничество и обмен на информация са сключени със Сметната палата и Националната агенция по приходите. В процес на подписване е споразумение с Агенция по вписванията, информира още премиерът.

В ДАНС е създадена и система за получаване и първична проверка на сигнали за корупция. Чрез целесъобразно въздействие съвместно с инспекторатите на държавните ведомства тя подпомага създаването на благоприятна антикорупционна среда срещу обективно съществуващите причини и условия за корупция.

Въз основа на извършени проверки и проведени оперативно-издирвателни действия, за периода от 1 април 2008 г. до момента са образувани 11 досъдебни производства и това е само началото, категоричен бе министър-председателят Сергей Станишев. По думите му, последните седмици показват ясната политическа воля на ръководството на ДАНС, в т.ч. и с обвинения на хора от високите етажи на властта. Премиерът изрази надежда, че Народното събрание час по-скоро ще приеме промените в Закона за обществените поръчки, които, по думите му, правят много важна стъпка напред за подобряване на процедурите, по-голяма прозрачност, подотчетност и контрол на обществените поръчки.

Още преди лятната ваканция промените в този закон бяха внесени от правителството в НС, а сега сме началото на октомври, посочи министър-председателят и призова народните представители от опозицията възможно най-бързо да приемат промените. Те са важна антикорупционна среда за провеждането на обществените поръчки и би трябвало да има добър контрол върху тяхната реализация, подчерта в заключение министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във