Банкеръ Weekly

Новини

Станишев: Събрахме 773 447 подписа за референдум за Белене

Общо 773 447 подписа събра БСП за референдум за проекта Белене. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на Коалиция за България и на Българската социалистическа партия Сергей Станишев.


Близо 800 000 български граждани, мъже и жени, хора от цялата страна заявиха своята гражданска позиция с ясното искане в България най-сетне, след 23 години демокрация, да се чуе прякото мнение на хората. Не да се следва максимата bdquo;ние се посъвещавахме и аз реших, а най-сетне да се стигне до реална пряка демокрация, заяви Станишев, представяки декларация от името на парламентарната група на левицата.


Това е отговор на много хора и на тенденцията за обединяване, подчиняване на всички власти на една воля, на волята на ГЕРБ, която в името на своите политически и икономически интереси гази българската демокрация така, както не е правило никое правителство в последните 23 години, заяви още Станвиев.


Искам най-искрено да благодаря на тези 773 447 български граждани, които не се изплашиха, въпреки натиска, въпреки медийното затъмнение на тази гражданска кампания, въпреки многото лъжи, които ГЕРБ говорят в последните месеци, посочи още лидерът на БСП.


Според него през последния четвърт век в България не е реализиран нито един мегаиндустриален проект, който да даде тласък на българската икономика, който да гарантира енергийната независимост на България, който да направи цените на тока по-достъпни, поносими и за граждани, и за стопански субекти. Не е построен нито един обект, който да гарантира, че България ще бъде енергиен център на Балканите, а не да се наложи да внасяме ток от Турция. Който ще направи необходимия енергиен микс между различните видове енергетика, посочи още Станишев.


Това е смисълът на проекта bdquo;Белене. При това българската държава е вложила значителни средства в реализацията на този проект. От Тодорживково време, минавайки през времето на управлението на НДСВ, през тройната коалиция и около 500 млн. лева са платени от това правителство!, каза още лидерът на левицата.


Имахме три години абсолютно криволичеща политика на правителството на г-н Борисов! При един проект, който има разрешение от Европейската комисия, който има лицензирана площадка, а такива са може би пет в цяла Европа, който има практически готов технически проект, който е на четвърта фаза от одобрение в Агенцията за ядрено регулиране; при наличието към юли 2009 г. на стратегически инвеститор - германската компания RWE - гигантски консорциум, от първия ден това правителство започна да говори, че проектът няма да се прави. Господин Дянков, господин Трайков, в това число и господин Борисов често говореше такива неща, посочи още Станишев.


После заявиха, че bdquo;без bdquo;Белене държавата ще фалира, а този, който спре проекта, обслужва чужди интереси и ще бъде национален предател - цитирам г-н Борисов. Нае се консултант, голяма европейска международна банка, скриха доклада, извадиха манипулации и лъжи за него и взеха на закрито едно решение и подчиниха волята на мнозинството в този парламент на своите политически интереси, които обслужват външни фактори и които обслужват конкретни икономически интереси на други видове производители на електроенергия, каза още лидерът на социалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във