Банкеръ Daily

Новини

СТАНИШЕВ СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДЖИПОВЕ КРАЙ ЛОВЕЧ

Премиерът Сергей Станишев в с. Баховица край Ловеч ще стартира проекта за изграждането на завод за автомобили. Една от най-големите частни китайски компания Great Wall съвместно с „Литекс моторс” ще построи производствена база за български джипове. Инвестицията е за 80 млн. евро, а за реализирането на проекта ще бъдат създадени около 1300 работни места.
Очаква се първата серия автомобили SUV да започне в края на 2010 г., а броят на работните места да достигне близо 3000 души. Идеята е основните кадри в завода да бъдат подготвяни по програми на Механотехникума в Ловеч и на Техническия университет в София с цел осигуряване на квалифицирани български специалисти в областта на автомобилното машиностроене.
През февруари т. г. Българската агенция за инвестиции подписа сертификат за инвеститор клас А за българо-китайската инвестиция в автомобилното производство.
Great Wall Ltd е първата частна автомобилна компания, която е регистрирана на Хонгконгската стокова борса. Нейните продукти са пътнически автомобили, SUV-та, миниванове (MPV) и пикапи. Компанията притежава над 20 дъщерни предприятия с над 18 000 служители

Facebook logo
Бъдете с нас и във