Банкеръ Daily

Новини

СТАНИШЕВ ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С БУШ

На 14 юни, събота, премиерът Сергей Станишев ще отпътува на тридневна официална визита в Съединените щати. За 18 юни е предвидена срещата му с президента на САЩ Джордж Буш в Белия дом. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Програмата на премиера Сергей Станишев и водената от него делегация ще започне на 15 юни, неделя, с участие в тържественото приключване на учебната година в българското училище „Христо Ботев” към Генералното консулство на България в Ню Йорк. Тук премиерът ще се срещне и с българската общност.
На 16 юни, понеделник, премиерът ще открие в Ню Йорк инвестиционен форум в Харвард клуб. Участие във форума се очаква да вземат над 150 представители на американския бизнес. Външният министър Ивайло Калфин ще запознае гостите на форума с икономическите перспективи пред България и страните от региона. Акцент ще бъдат общият политически и икономически климат у нас и възможностите за инвестиции в България.
В рамките на деня премиерът Сергей Станишев ще разговаря с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис и ще разгледа историческите забележителности на старата американска столица Филаделфия, след което ще отпътува за Вашингтон.
На 17 юни в Международния център „Удроу Уилсън” във Вашингтон министър-председателят ще изнесе публична лекция, посветена на устойчивата роля на Балканите и Черноморския регион в системата на трансатлантическата сигурност. Същия ден премиерът ще разговаря със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, секретаря по отбраната Робърт Гейтс и със заместник-секретаря по търговията Джон Съливан. В присъствието на премиера външният министър Ивайло Калфин и Майкъл Чертоф ще подпишат Междинно споразумение по въпросите на Програмата за безвизови пътувания. По-късно министър-председателят ще се срещне на работен обяд с членове на Борда на директорите на Атлантическия съвет на САЩ и ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в Арлингтън.
В последния ден на визитата си премиерът ще разговаря с президента на САЩ Джордж Буш. По-рано той ще се срещне с ръководството и членовете на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, както и с конгресмен Джо Уилсън – съпредседател на групата за приятелство с България в Конгреса на САЩ. Преди да отпътува от Вашингтон министър-председателят ще разговаря и с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
След посещението си в САЩ премиерът Сергей Станишев ще отпътува за Брюксел, където ще се включи в работата на заключителния за Словенското председателство на ЕС Европейски съвет.
В отсъствие на министър-председателя неговите функции ще бъдат поети от вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във