Банкеръ Daily

Новини

СТАНИШЕВ ПРИЗОВА ЗА ОСЪДИТЕЛНИ ПРИСЪДИ, ЗА ДА БЪДЕ УБЕДЕНА ЕВРОПА В НАМЕРЕНИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Ако няма осъдителни или оправдателни присъди не можем да бъде убедителни пред европейските си партньори, заяви премиерът Сергей Станишев, предаде БНР. “Българското общество трябва да оцени партньорството с ЕК по отношение финалния вид на доклада. В предварителния доклад имаше мнения на експерти, които бяха крайни и несправедливи към България”, отбеляза Станишев и допълни: “ЕК съдейства на България да преодолее проблемите си”.
“Имаше интерпретации, че чрез политически натиск сме омекотили доклада. Това не е вярно. Това е резултат от един постоянен диалог”, каза още той.
Като един от сериозните проблеми на България Станишев открои комуникацията. Той отбеляза, че на политическо ниво комуникацията върви добре, но на средно и ниско ниво в администрацията е бил свидетел на високомерно отношение към ЕК и ще изисква от Меглена Плугчиева и ресорните министри лично да наблюдават как върви тази комуникация.
Станишев изрази задоволство от вдигането на предпазната клауза в авиационния сектор. “Това беше тежко ограничение, но сега българската авиация ще се ползва с всички права на европейския авиационен пазар”, посочи той.
Премиерът отбеляза, че в доклада е имало неприемливи оценки – например за прочистване на съдебната система и администрацията. “Това не може да стане и чисто технически. Не можем да си внесем администрация от другаде, ще трябва да работим с много усилия, за да подобрим работата на институциите”, каза той.
Той ще изисква от министрите да бъдат по-активни в диалога с НПО и гражданските организации, за да се използва експертният им потенциал и идеите, които могат да дойдат.
Станишев предупреди, че България ще очаква ЕК да подхожда с еднакви критерии към всички страни-членки. Той напомни, че нормална и рутинна е практиката по отнемане на средства, имало е такива в последните години и месеци в други страни, имало е искания за възстановяване на средства. “Нашият подход е да се концентрираме върху работата по оперативните програми. България разполага чрез бюджетния излишък с ресурс да решава важни инфраструктурни въпроси.
Един от приоритетите ще бъде по-добрата комуникация и по-ефикасен контрол върху европейските програми”, категоричен бе министър-председателят.
“Истината е, че България се учи. Процедурите са трудни. Много от проектите бяха избрани от Делегацията на ЕК, а не от сегашните агенции, чиито акредитации бяха спрени”, каза той.
Друг акцент от неговото изказване – “Всеки от администрацията, който иска да свършим работата, която се изисква от нас, ще получи моята подкрепа. Който няма сили да го направи, да си направи собствена преценка”.
“Ще потърсим и съм сигурен, че ще намерим най-добрите решения, които да ускорят реформите, защото те са тези, които ще направят България европейска страна. Ще се боря с всички сили срещу европейския скептицизъм”, каза още Сергей Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във