Банкеръ Daily

Новини

СТАНИШЕВ ПРИЗОВА УЧИТЕЛИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ В КЛАС

Искам да се обърна към българските учители. върнете с в клас по-бързо. ще имате очи да гледат децата и техните родители. за това призова от парламентарната трибуна премиерът Сергей Станишев по време на дебата за вота на недоверие към кабинета заради учителската стачка.
Ще говора повече за състоянието на образованието и за стачката. Ще говора с голяма болка и с убеденост, че от днешната трудна и неприятна ситуация може и ще се намери изход - добър за българската просвета, каза още Станишев. Всички се отнасяме с голямо уважение към българските учители.
Това на което сме свидетели е следствие на 17 години недовършена модернизация на образованието и липса на системни мерки и цялостна политика през дълги години и действие на парче. През последните седмици имах среща с учители в различни краища на страната, каза Станишев. Разбирам тяхната болка и гняв за несправедливо отношение към тях. Не става дума само за заплащане, но и за цялостен статус. Неговият авторитет пред деца и родители. И за това разбирам техните мотив, но освен емоции има и разум и отговорност. Огромната част от учителите го осъзнават, подчерта премиерът.
Самите учители знаеха, че тяхното искане е нереалистично. Не само защото няма пари, но и защото системата се нуждае от модернизация. Още преди стачката правителството направи усилие да предложи на съсловието цялостен пакет, които засяга и финансовото осигуряване не просветата и пакет за модернизация на българското образование.
Отхвърлям тезата, че правителството било глухо и че не желаем да водим разговори. Това не е вярно. Ние водим преговори, но те трябва да се водят с разум и отговорност, категоричен бе Станишев. Миналата седмица бяхме на стъпка от решаване на въпроса. И днес не мога да чуя смислен отговор защо за това, за което се договорихме със стачния комитет и синдикатите три часа по-късно бе отхвърлено. Това създаден огромно социално напрежение и настроения срещу учителите. Тогава ние предложихме от октомври до юли средната заплата да надхвърли не само средната заплата за страната, но и в публичния сектор - 650 лв., посочи премиерът.
Със стачката си учителите създадоха обществена среда и атмосфера за дискусия на образованието и за това как да го направим по-добро. Това е най-положителния момента на целия протест, подчерта министър-председателят.
Много години се говори за реформа в образованието. Много години се отлага и се поддържа едно статукво, което не удовлетворява нито учители, нито родители. Това от което се нуждаем днес е ускоряване на позитивните промени в училище. И това ще сатен факт.
Искам да се обърна и към синдикатите и да апелирам към техния здрав разум. Много често в историята на България нездравите сили са надделявали над здравия разум. Знам , че е много трудно след като дълги месеци са създавали впечатления за 100% увеличение сега да направят крачка назад. Ние вече направихме няколко крачки. Сега и те трябва да направят това, каза Станишев.
Аз съм удивен от призивите да раздадем излишъка. Това ние няма да допуснем. Не само заради сумата, която се иска. Ако тръгнем в тази посока, то всички успехи, които сме постигнали като общество ще бъдат разрушени. Ще има инфлация и натиск върху българския лев. Защото първото условия за успеха на хората е финансовата стабилност и гарантиране на доходите и спестяванията. У нас има много дисбаланси, но не бива една нагласа да води до това да се финансова дестабилизация, която да удари всички доходи в страната.
Правителството ще води политика на макроикономическа и финансова стабилност. Защото ние искаме да въведем България в еврозоната - при богатите държави, каза още министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във