Банкеръ Daily

Новини

Станишев: Правителства от 1997 г. до сега са с принос към финансовата стабилност на държавата

Всички правителства от края на миналия век, от 1997г. досега имат своя принос за закрепването на финансовата стабилност на държавата - и правителството на Костов, и правителството на Сакскобургготски. Това заяви лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев от парламентарната трибуна, който представи декларация от името на левицата по повод изтичащия управленски мандат на ГЕРБ.


Що се отнася до предишното правителство, ние двойно намалихме държавния дълг, а също така двойно увеличихме фискалния резерв. Това са фактите. И спекулациите на Дянков са безкрайно недостойни за един български министър. Общата картина е негативна и цената за данъкоплатците е 6 млрд.лева, каза още Станишев.


Според него са пълни спекулации твърденията на финансовия министър, че критиките от опозицията, за влошава фискалната позиция на страната от порядъка на 6 млрд.лв. не били верни. За илюстрация Дянков посочва, че нарасналият тази година фискален резерв е достигнал 7 млрд.лв., тоест разликата между завареното и сегашното състояние е само 1 млрд.лв. надолу.


А за това как нарасна резервът не казва нито дума, сякаш вече забравихте за новия външен заем от почти 2 млрд.лв., които са включени в този фискален резерв, но са заем, не са пари взети от собствени приходи. Така че наред с вземанията през целия мандат вътрешни заеми, вие увеличихте правителствения дълг сумарно с 5 млрд.лв. за вашия мандат. И тези пари ще ги връщат всички български граждани. И тези пари не са обезпечени. Като добавим и останалата все пак разлика във фискалните резерви в началото на мандата и по настояще, и предстоящото дефицитно финансиране на бюджета и през следващата година, което го прогласувахте вече, ще се окаже, че сметката е повече от 6 млрд.лв. Това е сумата, с която финишира ГЕРБ - над 6 млрд.лв. сумарен дефицит за четирите години от вашето управление, необезпечени пари. Това са фактите, категоричен бе Станишев.


Той поясни, че в началото на следващата година с тези пари от фискалния резерв, който Дянков твърди, че е 7 млрд.лв., управляващите ще платят излизащите в падеж стари облигации за около 1.7 млрд.лв. С тази сума ГЕРБ ще трябва да намали правителствения дълг, но ще намали отново и фискалния резерв. Непроменена обаче ще остане само оставащата сума от 6 млрд.лв. - цената от управлението на ГЕРБ за всеки един български гражданин, каза още Станишев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във