Банкеръ Daily

Новини

Станишев: Парите от фискалния резерв ще бъдат изядени заради неспособността на правителството да си събере приходите

За пореден път се говорят неистини, в това число от министър-председателя, за 8 млрд.лв. дефицит, оставен от предишното правителство. Не може да става дума по никакъв начин за някакви поредни милиарди, още повече 8 млрд., които са едва ли не „лошо наследство. Това заяви председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Русе. Лидерът на БСП напомни, че бюджетът за всяка година се пълни от началото на годината и приключва в края й. „Това е баланс между приходи и разходи на държавата, обясни Станишев и изтъкна, че до края на юни миналата година приходите са били повече от разходите със 180 млн.лева.
Председателят на БСП изрази безпокойството на левицата за състоянието на фискалния резерв. Станишев отбеляза, че през юли миналата година резервът е бил 8.2 млрд.лв., а сега е на законовия минимум. „Това означава, че сегашното правителство финансира дупката в своя бюджет за 2010г. с харчене на пари от фискалния резерв, коментира Станишев. Още по- обезпокоителни според него са намеренията на управляващите резервът да стане 4.5 млрд.лв. и още два милиарда да бъдат изядени заради неспособността на правителството да си събере приходите.
Лидерът на БСП обяви, че парламентарната група на Коалиция за България ще иска парламентарна анкетна комисия да провери и състоянието на резерва на НЗОК, след като здравният министър Борисова заяви, че резервът на касата е 800млн.лв. „Защо се стопява резервът на Касата, без да има някакъв ефект в болниците?, поиска да знае Станишев.
По повод лишаването на България от възможността да търгува с емисии парникови газове, Станишев изтъкна, че последният одит в страната ни е бил през октомври месец. Никой обаче не е защитил българската позиция и не е обърнал внимание на одитиращите. Причината според лидера на социалистите е, че има масови съкращения на хората, които работят в съответните български институции. „Какво е правила Нона Караджова от октомври, след като нищо не е предприето? В една нормална държава, когато се стига до такъв провал, съответният министър трябва да си ходи, коментира председателят на БСП.
Председателят на съвета по култура на НС на БСП Стефан Данаилов изрази притеснението на левицата от неясното отношение на управляващите към българската култура. По думите му орязването на разходите за култура с 20%, при вече намален бюджет, означава абсолютна разруха. Данаилов изтъкна, че в културната сфера администрацията е на минимума. „Не мога да си представя какво може да се съкрати, при положение, че почти всички институции са на медицинския минимум. Не може да има един симфоничен оркестър с един тромпет, коментира Данаилов.
Социалистите изразиха безпокойство и от политиката на правителството в областта на науката и образованието, която нанася дългосрочни щети и води БАН към ликвидация. „Не приемем министър, който е заявил, че планира през 2020г. в България да се отделят 0.6% за наука и изследвания да ме критикува, че буня академичните среди, заяви Станишев и добави: „Каква Европа на знанието и каква конкурентна икономика ще имаме, ако загробваме науката?
Сергей Станишев коментира и информацията на финансовото министерство за това в кои банки са депозирани държавните пари. „Приветствам пълна прозрачност, заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че българските граждани трябва да знаят в кои банки и при какви условия се разполагат държавните средства. Станишев отбеляза, че диверсификацията преди 9 месеца е била по- голяма. „Надявам се финансовото министерство да може да даде обяснение на въпросите, които се повдигат в медиите, добави лидерът на БСП.
Пред русенци Станишев заяви, че амбицията на БСП за местните избори е левицата да запази позициите, които има и да извоюва кметове, където е загубила на последните избори в областта. Като приоритети за Русе председателят на БСП посочи Дунавската стратегия и развитието на селското стопанство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във