Банкеръ Daily

Новини

СТАНИШЕВ ОТКРИ СРЕЩАТА НА ЦЕИ В НДК

Настоящата среща на правителствените ръководители на Централната европейска инициатива се осъществява в година, която има историческо значение за България, заради пълноправното членство на страната в Европейския съюз (ЕС) от 1 януари 2007 г. Това заяви премиерът Сергей Станишев на откриването на срещата на правителствените ръководители на ЦЕИ в НДК.В приоритетите, които бяха утвърдени в началото на годината от Министерски съвет бяха очертани три основни направления на нашето председателство на ЦЕИ, каза още Станишев. Първо, осъвършенстване и стратегическо ориентиране на дейността на ЦЕИ за успешно посрещане на предизвикателствата след поредното разширяване на ЕС. Хармонизиране на приоритетите на ЦЕИ с други регионални организации и сътрудничество в рамките на ЦЕИ в подкрепа на европейската перспектива за държавите-членки, извън ЕС, подчерта премиерът.
Ние положихме сериозни усилия за по-нататъшното утвърждаване на авторитета на България като фактор на добросъседство, регионално сътрудничество, мир и стабилност. От друга страна тези две председателства на България предоставят много добра възможност на нашата страна като нова държава-членка на ЕС да допринесе за регионалното сътрудничество и политиката на ЕС в нашия регион, допълни Станишев.
Освен традиционните мероприятия, по българска инициатива бяха проведени редица нови срещи в нови формати - на министрите на транспорта, на министрите на културата, земеделието, на ръководителите на туристическите ведомства, по въвеждане на телефон 112 и интерактивна база данни за предприятия и асоциации за насърчаване на бизнес контактите

Facebook logo
Бъдете с нас и във