Банкеръ Daily

Новини

Станишев: Номинацията на Петър Стоянов е политическа сделка между ГЕРБ и СДС

Номинацията на Петър Стоянов, президент в периода президента 1997-2002, за конституционен съдия е договорка между ГЕРБ и СДС. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията. Според него това ставало ясно от използвания механизъм да се издигат кандидати, който нямал нищо общ с професионализма и Конституцията.


Поради тази причина социалистите нямало гласуват за нов конституционен съдия, декларира Станишев. bdquo;Няма да участваме в този сценарий и продължаващи циркове, които направиха държавата за посмешищеldquo;, коментира още лидерът на БСП. Той не пожела да коментира личните и професионални качества на Петър Стоянова, но подчерта, че все пак той сам си решава дали да участва в пазарлъка между СДС и управляващите.


bdquo;ГЕРБ се опитва да владее цялата държава ndash; съдебна система, Българска православна църкваldquo;, продължи Станишев. От години партията на Борисов като шайка ограбвала всички български граждани, заяви още председателят на БСП.


bdquo;Борисов създаде тази конституционна криза по същество, президентът постъпи противоконституционно, превърна се в патерица на ГЕРБ, а на всичкото отговоре шефът на правната комисия в парламента Искра Фидосова възнамерява да се избере конституционен съдия без да бъде отменено решението на Народното събрание за избора на Венета Марковскаrdquo;, изтъкна Станишев. Той предупреди, че заради тези нарушения възнамерява да сезира Европейската комисия, която наблюдава строго политиката на управляващите в сферата на правосъдието и вътрешния ред. bdquo;Тези юнаци вкарват държавата в конституционна кризаrdquo;, каза още Станишев.


Той припомни още, че на 22-ри ноември започва Европейски съвет, на който ще се обсъжда следващата годишна финансова рамка. Според него правителството подхождало много лековато към въпроса колко пари ще получи България от Брюксел.


Междувременно стана ясно още, че социалистите са внесли в парламента алтернативен на предлагания от ГЕРБ бюджет за следващата година. bdquo;ГЕРБ няма нито един бюджет, който да е изпълнен в своята приходна и разходна част. Системна е ниската събираемост на приходи в бюджета, а за следващата година отново планират по-ниска събираемост, отколкот през 2008 г. и кризисната 2009 годинаldquo;, коментира Станишев. Той определи финансовата макрорамка на управляващите за следващата година като бюджет наbdquo;двете Б-та (инициалите на Бойко Борисов) - бедност и безработица. В същото време управляващите са похарчили 6.5 млрд. лева на вересия, изяли са значителна част от фискалния резерв и са взели нови дългове от близо 5 млрд. лева, заяви лидерът на социалистите.


С алтернативния бюджет БСП цели да постигне по-висока събираемост, като основен фактор за това са акцизите върху цигарите и горивата. bdquo;Може да има 150 млн. лева допълнителни неданъчни приходи от по-добро управление на държавната собственостldquo;, смята още Станишев. По думите му левицата ще предложат цял пакет допълнителни приходи за осигурителната система в размер на близо 800 млн. лева, както и увеличаване на осигурителната вноска за пенсии и за фонд bdquo;Безработицаrdquo; от 1 на 2 процента.


Освен това имало и небюджетни мерки, които можело да подкрепят реалната икономика, посочи още Станишев. bdquo;Предлагаме допълнителни 650 млн. лева да отидат за социални дейности, допълнителни 150 млн. лева за здравеопазване и 290 млн. лева за подпомагане на земеделските производители, заяви лидерът на социалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във