Банкеръ Daily

Новини

Станишев: Някой много го е страх от референдума за Белене

Очевидна е паниката на ГЕРБ от референдума за Белене, защото ги е страх, че хората ще имат възможност да се произнесат по този важен въпрос. Това заяви лидерът на БСП Сергей Сатнишев на пресконференция след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.


Изграждането на атомна централа не е нещо елементарно, не е както да построиш курник или пет километра селски път и да му резнеш лентичката, каза още Станишев по повод обвиненията на премиера Бойко Борисов, че ако проектът Белене е бил изгоден, то правителството на Тройната коалиция е трябвало да го подпише.


Станишев уточни, че според закона окончателният договор за АЕЦ Белене не се подписва от министър-председателя, а от участника от българска страна в лицето на Националната електрическа кампания. Преди да бъде подписан трябва да бъдат изпълнени редица важни условия, поясни лидерът на социалистите. Такова условие е да има изработен и одобрен технически проект, какъвто, поради бездействието на правителството на ГЕРБ, не е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Те разполагаха със 75% от техническия проект, който беше готов, а три години се бездействаха заяви още Станишев.


Той коментира и идеята за регионални минимални работни заплати, лансирана през последните дни от финансовия министър Симеон Дянков. Това е поредният абсурд, и тотална подигравка с хората извън столицата, защото това ще задълбочи регионалните различия и обезлюдяването на България. Не стига, че тези хора живеят с по-голяма безработица и с по-лоша инфраструктура, а сега искат да им намалят и заплатите, възмути се Сергей Станишев.


Според него неслучайно е налице срив в доверието в ГЕРБ. Лидерът на социалистите припомни, че премиерът се е радвал доскоро на одобрение от 80%, а сега недоверието в него е доста по-голямо от доверието ndash; 37% към 32 на сто. В същото доверието в кабинета на ГЕРБ се е свило с 18 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във