Банкеръ Weekly

Новини

Станишев: ГЕРБ доведе енергетиката до срив

Политиката на ГЕРБ и бившият премиер Бойко Борисов доведоха до тотално дебалансиране на енергетиката и до неиния срив. Това заяви на предконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод изнесените резултати от проверките на прокуратурата и откритите нарушения в енергийния регулатор, ЕРП-тата и НЕК.


Логично е да попитаме чии интереси е защитавал Митко Каратиста, от кого е сложен, чии позиции е отстоявал в Надзорния съвет на ЧЕЗ и защо прокуратурата води следствие срещу неизвестен извършител?ldquo;, попита лидерът на социалистите. Той поиска още да се изясни дали Бойко Борисов е бил в течение за случващото се в енергетиката. bdquo;Не е знаел или е мълчалrdquo;, попита още соцлидера.


Наследството на ГЕРБ е опустошително за българската енергетика. За три години и половина индустриалното потребление на електроенергия се е сви с 40%, продължи Станишев. Той заподозря ГЕРБ в обслужването на нечии корпоративни интереси. Това било причината да изпуснат контрола върху пускането в експлоатация на ВЕИ централите.


bdquo;За първи път от 30 години България е транзитна страна, като Турция внася ток от Унгария и Румънияldquo;, коментира Станишев.


Според него проверката на прокуратурата и резултатите от нея са потвърдили твърденията на БСП, че по време на предишния кабинет държавата не се е грижила за своята собственост.


И Трайчо Трайков, и Делян Добрев, които са принципал на държавната собственост, не са упражнявали своите права и задължения. Следват въпросите защо за 3.5 г. ГЕРБ и точно тези министри не поискаха от ЕРП-тата дивидента, който се полага на държавата за тези 33% дялldquo;, попита Станишев. Той изтъкна, че за 4 години в хазната са влезли едва 1.7 млн. лева от общо 5 млн. само през 2009 година. През следващите години държавата не е поискала и не е взела стотинка на компаниите заради държавните си дялове. bdquo;Това довело до огромни загуби за българската хазна, каза още лидерът на левицата. Той подчерта, че от тази неизгодна продажба и несъбирането на дивидентите държавата е загубила 200 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във