Банкеръ Daily

Новини

Станишев: Борисов мисли само как да цензурира опозицията

Има сериозен, вече системен проблем с българската демокрация, заяви председателят на Коалиция за България Сергей Станишев в парламента, след като стана ясно, че правителството планира специализирана операция за заглушаване на опозицията. bdquo;Това отразява начина на мислене на тази власт. В съзнанието им водещо е запазването на властта, цензурата и как истината да не излезе наяве, посочи още лидерът на БСП. Станишев подчерта, че изявлението на Борисов е скандал за всяка демократична страна. bdquo;Не знам дали може да си представите в някоя европейска страна министър-председател публично да заповяда на министрите да организират акция за заглушаване на опозицията, обърна се Станишев към журналистите.


Курс към bdquo;специализирана правителствена операцияrdquo; по заглушаване на лявата опозиция обяви премиерът Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание в сряда, стана ясно от стенограмата на Министерския съвет, пубикувана днес. bdquo;Мисиятаrdquo;, която спокойно може да бъде кръстена bdquo;Пресконференцияrdquo;, ще се провежда всеки път, когато bdquo;наглите и лъжливиrdquo; социалисти се изкажат по bdquo;темата на министерстватаrdquo;.Началото на последното заседание бе белязано от монолог на премиера, в който той bdquo;громиrdquo; политическия си опонент ndash; БСП и нейния лидер Сергей Станишев. Борисов дори бе толкова ядосан, че се закани да бие цялата Партия на европейските социалисти на предстоящите избори. По време на изказването си пред камерите Борисов на няколко пъти определи червените политици като лъжци и наглеци. От стенограмата става ясно още, че и след излизането на телевизионните оператори и фоторепортерите от залата министър-председателят продължава да използва същите епитети по адрес на политическия опонент в ляво.


Според председателят на Коалиция за България изказването на Борисов напомня за времето от преди 1989г. bdquo;Сега за вражески глас се възприема всеки, който критикува и поставя неудобни въпроси. Няма защо да се чудим, че всеки човек, който изразява различно мнение, потенциално е клиент на прокуратурата и следствието, заяви още Станишев. Той изтъкна, че скандалът с песента на Мишо Шамара се дава от BBC като много негативен пример. bdquo;Няма защо да се учудваме, че България е на последните места в класациите в ЕС за свобода на словото и на медиите, коментира лидерът на БСП. Той даде пример и с протеста на полицаите, при който заради цензура от страна на властта водещи медии отказват участия на опозицията.


Станишев напомни и за скандала тази сутрин в парламента и за възражения на депутатите от левицата към Цецка Цачева, която тенденциозно слага чадър над Бойко Борисов и министрите. bdquo;Цачева отхвърля въпроси, които са важни за хората и нарушава духа на Конституцията. Това наистина е скандално. Нищо не може да се попита в тази държава, възмути се лидерът на левицата. Той изтъкна, че от началото на работата на този парламент отхвърлените въпроси и питания на ГЕРБ са 4, а на Коалиция за България са 267. bdquo;Официално предупреждаваме г-жа Цачева, че ако не промени това поведение, ще има проблем, заяви Станишев. Той добави, че рано или късно истината за гафовете и безобразията на ГЕРБ ще излезе наяве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във