Банкеръ Weekly

Новини

Станишев: Бюджетът на държавата е тотално пробит

Бюджетът на държавата е тотално пробит. Има гигантски неразплатени средства и ниска събираемост. Във всеки сектор ГЕРБ са заложили мини, които има опасност да гръмнат. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.


Той поясни, че министерство по министерство започват да излизат неразплатените сметки, като само в сектора Отбрана те са около 140 млн. лева. Станишев изтъкна, че през август ще трябва да се връщат 800 млн.лв. заем, изтеглен от правителството на Борисов. Освен това е похарчен и оперативният резерв - близо 300 млн. лева. Станишев напомни, че служебното правителство излезе с доклад, според който 750 млн.лв има опасност да бъдат загубени от еврофондовете. Председателят на БСП сподели, че при посещението си в Брюксел е разговарял с вицепрезидента на ЕК, който също е изразил тревогата си, че от изоставането на България в усвояването на евросредствата. Той напомни за намерението на Пламен Орешарски първото му посещение като премиер да бъде именно в Брюксел, където една от основните теми на разговор ще бъдат спешните мерки за наваксване на тези огромни изоставания заради некадърното управление на Борисов. Станишев специално обърна внимание на тревожните данни на НСИ, че 75% от децата в България живеят в риск от бедност. Наред с това безработицата е достигнала 14% , без в тази стойност да се включват обезкуражените лица. Хората живеят тежко. Всеки разход им е като воденичен камък, каза Станишев. Той беше категоричен, че правителството трябва да покаже, че работи в интерес на гражданите и това ще бъде предпоставка за успеха на кабинета.


Председателят на БСП декларира,че левицата ще подкрепи първите спешни мерки на правителството , които се приеха още на първото заседание. Търсят се и се намират възможности за решения на най- спешните и остри проблеми на хората, отбеляза Станишев. Той обяви, че Коалиция за България ще подкрепи в парламента увеличаването на майчинските на 310 лева. Приветстваме решението да се осигурят допълнителни средства за първокласниците, както и разширяването на обсега на хората, които получават енергийни помощи, каза още лидерът на БСП. Той изтъкна, че правителството в диалог с ДКЕВР търси възможни резерви в енергетиката, за да не позволи увеличаване на сметките за ток от 1 юли.


Станишев коментира и днешната позиция на прокуратурата, според която няма престъпление по време на разговорите между Борисов, Кокинов и Найденов.


Видях съобщението от прокуратурата. Малко съм изненадан. По мнение на наши юристи в самия разговор се съдържат данни за престъпление, за търговия с влияние и за възпрепятстване на правосъдието, коментира Станишев. Лидерът на БСП напомни, че подобна беше позицията на прокуратурата и по отношение на записа за Мишо Бирата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във