Банкеръ Daily

Новини

Стажуването е директна мярка срещу младежката безработица, смята Златанова

Усъвършенстването на правната уредба, свързана с договорите за стажуванее директна мярка срещу младежката безработица, коментира вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след края на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Социалните партньори - синдикати, бизнес и правителство, обсъдиха измененията в Кодекса на труда, които касаят регламентирането на стажантските договори. bdquo;Доволни сме, че като цяло партньорите подкрепят нашите идеи и посоката, в която се движи политиката, макар да има детайли, които подлежат на уточняване. Като цяло всички мислим в една посока ndash; как да се справим с младежката безработицаldquo;, каза Златанова. Тя призова комисиите към Тристранката за по-прецизна работа по изглаждане на правно-техническите въпроси. Това ще позволи на пленарния състав да обсъжда важни политики като създаването на работни места и увеличаването на доходите на населението, които имат за цел да подобрят положението на гражданите и икономиката.


По думите на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов регламентирането на стажантските договори ще улесни прехода от образование към заетост, който е един от големите проблеми при реализирането на младите кадри. Промените се отнасят за младежите до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование.Те ще позволят работодателите да бъдат подпомогнати по европейски и национални програми за наемането и обучението им, уточни Адемов.


На срещата социалните партньори обсъдиха още предложенията за намаляване на административната тежест, които се отнасят до издаването на разпореждане за прекратяване на трудов договор на работник или служител, когато работникът или служителят не може да подаде заявление за прекратяване на трудовия договор пред работодателя, заверката на ревизионна книга, вписването на колективен трудов договор, установяване, разследване и регистриране на трудовите злополуки и други.


На заседанието на съвета бяха разгледани и готвените промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от депутатута от левицата Емил Райнов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във