Банкеръ Daily

Новини

Среща на академиците

Повод да се отворят вратите на Аула Магна в Софийския университет на 2 април бе 95-ият рожден ден на заслужилия професор на Харвардския университет Джон Кенет Гълбрайт.
Дискусия по темата Икономическите предизвикателства пред България - какво можем да научим от проф. К. Гълбрайт събра в сградата на Алма матер възпитаници на Харвард, преподаватели и студенти от Софийския университет, чуждестранни посланици и дипломати. Идеята за форума дойде от Харвардския клуб в България по повод видеоконферентния разговор с проф. Гълбрайт за състоянието на българската икономика, излъчен по Всяка неделя на 13 март 2003 година.
В дискусията взеха участие Негово превъзходителство г-н Стен Аск, посланик на Кралство Швеция в България и възпитаник на Харвард, д-р Луиза Друке, президент на Харвардския клуб в България и представителка на Комисариата за бежанците на ООН, проф. Георги Чобанов, декан на факултет Икономика и бизнесадминистрация в Софийския университет, проф. Нансен Бехар от факултет Икономика и бизнесадминистрация и вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев.
За да бъде полезна и интересна, икономиката трябва да бъде в състояние на добре премислена промяна, е част от личното послание на проф. Гълбрайт. - Сърдечно приветствам разширяването на тази дискусия в София. Тя е от високо значение за благото на обществото.
На въпроса: Може ли България да бъде тигърът или драконът на Балканите?, зададен от посланика на Швеция, министър Василев отговори риторично: Къде е бъдещето на нашата нация, ако не можем да привлечем обратно младите и талантливи българи в чужбина?
Мая Минкова

Facebook logo
Бъдете с нас и във