Банкеръ Weekly

Новини

Според синдикатите има 350 млн. лв. резерв в министерствата

Има около 350 млн. лв. резерви в заложените разходи на министерствата. В тази връзка КНСБ предлага пълна ревизия и преструктуриране на разходните им политика. Това заяви лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати Пламен Димитров по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Той бе категоричен, че профсъюзната организация никога не е предлагала идеи, които биха довели до финансова дестабилизация на държавата. Не сме предлагали мерки по доходите и заетостта, които са неизпълними или изискват законодателни промени. КНСБ не е предлагала да се емитира нов дълг, за да се плащат заплати и пенсии и от там да се увеличи дефицитаrdquo;, категоричен бе Димитров.


Той поясни, че пакетът от мерките на Конфедерацията на независимите синдикати е насочен към безработните, работещите, получаващи до 350 лв., пенсионерите с ниски доходи и към майките, които гледат децата си за обезщетение. Тоест към рисковите социални групи, чиито финансиране не актуализирано по време на целия мандат на ГЕРБ.


bdquo;Това, което ни е събрало на заседанието, е политиката, която водеше предишният финансов министърrdquo;, заяви от своя страна лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев. Според него най-важното е да се намерят резерви, за да се повишат отчайващо ниските доходи на българските граждани. Той предложи конкретни стъпки. Резерви има в МВР, без да пипаме доходите на хората в тази система, а като се орежат някои идиотски пераrdquo;, заяви Тренчев. Според него пари има и в Министерството на отбраната, визирайки заложените средства за контингентите ни в чужбина.


Лидерът на Подкрепа повдигна и друг не по-маловажен въпрос, който трябва да бъде решен, а именно положението в енергийния сектор. Енергетиката е в състояние на полуразпад, а до 4 седмици ще стигне пълен разпад, категоричен бе Тренчев. Разпадне ли се енергетиката, нито Тристранният съвет, нито някои друг ще може да помогне, заяви лидерът на Подкрепа.


Той призова за създаване на кризисен щаб, в който да влязат министърът на енергетиката, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, НЕК и ЕСО, Българската електрическа компания, ЕРП-тата и социалните партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във