Банкеръ Daily

Новини

Спира се доплащането за ин витро

Доплащането за ин витро процедури, които се финансират от Фонд за асистирана репродукция вече няма да бъде възможно. Това се направи с промени, които Министерството на здравеопазването предложи в Постановление № 25 за създаването фонда. Днес те бяха приети официално и от Министерския съвет. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5 000 лева. Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда. Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда. Целта е да се защитят максимално правата на паиентите, да се повиши контрола над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.
С промените се оптимизира и дейността на Обществения съвет към фонда като се предвижда да се обновява половината от състава му на всеки две години. Също така представителите на пациентските организации ще участват в неговата работа безвъзмездно. Директорът на фонда занапред ще бъде длъжен да представя отчет за изразходването на средствата за всяко тримесечие на министъра на здравеопазването.
Центът Фонд за асистирана репродукция беше създаден през 2009 година. До края на 2010 г. в него са подадени над 10 хил. заявления. През миналата година са финансирани 4 360 пациенти в размер на 15 млн. лева. Една трета от тези случаи или 1386 са завършили с бременности. От тях досега са родени 648 деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във