Банкеръ Daily

Новини

СПЕШНО ДА СЕ ПРИЕМЕ АНТИКРИЗИСНА СТРАТЕГИЯ, ПИСКАХА ОТ ОБТ

България има неотложна нужда от антикризисна стратегия. Това се казва в разпространеното днес открито писмо на председателя на Обединения блок на труда Кръстьо Петков до министър-председателя Сергей Станишев.
В писмото се изтъква, че Финансовите гении на света и могъщи институции са впрегнати в тази глобална антикризисна инициатива. Само в България не се прави нищо. Или поне гражданите, не са информирани за вашите намерения и действия. Политическата тишина в момента не носи спокойствие, а вещае буря. Събудете се! Утре ще бъде късно!.
Агенция БГНЕС публикува пълният текс на писмото:
Уважаеми Г-н Премиер,
Обръщам се към Вас като към политик, който се връща от САЩ - водеща световна сила. Тя допусна в нейните финансови и банкови институции да се възпламени втората Голяма депресия през последните 80 години. Вие сте и титуляр на изпълнителната власт с най-много пълномощия да вземате решение и да излизате с инициативи за защита на националните интереси, на достигнатото материално и духовно благосъстояние на гражданите.
Световната криза дойде и в България, независимо че Вашето правителство в продължение на месеци уверяваше българския народ, че ние сме защитени чрез валутния борд, бюджетния излишък и консервативната финансова политика, провеждана през последните 10 години.
От днес цената на газта се увеличи шоково с 28,3 %. Освен негативният ефект от договаряното на тъмно на доставките на газ, имаме и неконтролируем ценови ефект – верижна реакция върху цените за бизнеса и потреблението през следващите месеци и години. Програма за компенсации за финансови загуби на отраслите работещи предимно на газ и на социално слабите граждани и семейства зависещи от потреблението на газ няма. Не е ясно и как ценовия шок ще се отрази на текущия държавен бюджет и прогнозните разчети за 2009 г. Шоковият ефект от повишените цени на тока също не е калкулиран и консумиран от реалния сектор и гражданите потребители. Мегапроектите на България в сферата на енергетиката, договорени с Русия, както и инфраструктурните проекти за пътищата, мостове и други са изправени пред опасността да не получат финансиране; екологичните мегапроекти от рода на този за преработване на столичния боклук са също застрашени; накрая но не по значение е финансовия удар върху цените на недвижимите имоти, задълженията на гражданите и фирмите по кредитите, междуфирмените задължения и опасността от банкови фалити. За съжаление България има още един проблем, който се вписва неблагоприятно в общата картина на връхлитащата ни финансово-икономическа криза: спрените субсидии от ЕС и реалната опасност от блокиране на средства по оперативни програми на европейските структурни фондове. България има неотложна нужда от антикризисна стратегия. Такава каквато търсят при всички рискове за политическото им бъдеще лидери, като Саркози, Меркел, Путин, Сапатеро, Буш и други. Финансовите гении на света и могъщи институции са впрегнати в тази глобална антикризисна инициатива. Само в България не се прави нищо. Или поне гражданите, не са информирани за вашите намерения и действия. Политическата тишина в момента не носи спокойствие, а вещае буря. Събудете се! Утре ще бъде късно

Facebook logo
Бъдете с нас и във