Банкеръ Daily

Новини

Специални системи от епоксидна смола правят устойчиви роторните перки на вятърните турбини

Вятърната енергия е екологичен източник на енергия. Най-големите в света роторни перки постоянно увеличават енергийната производителност на модерните вятърни турбини. Натоварванията, на които роторните перки са подложени на 90 метра над земята са наистина огромни. Достигайки скорости до 300 километра в час, силите упражнявани върху краищата на перките ги карат да се огъват на повече от метър. Атмосферните влияния като сняг, дъжд, жега и UV радиация също дават своя отпечатък върху перките. BASF подпомага производителите на тези гигантски съоръжения като доставя иновативни епоксисистеми за силно издръжливи градивни елементи, усилени с влакна и покрития за роторни перки. Дълголетието на тези вятърни енергийни инсталации е ключов фактор в подобряването на икономическата ефективност на вятърната енергия като благоприятен за климата източник на енергия.
Употребата на вятърната сила е предизвикателство за технологията и материалите, към които отправя своите най-големи изисквания. Роторните перки трябва да бъдат много стабилни и атмосфероустойчиви, за да устоят на 20 годишна експлоатация. Производството на роторните перки за вятърни турбини е сложно: най-големите и най-модерни перки са направени от слепени тъкани от стъклени и въглеродни влакна, в които под вакуум се инжектира епоксидната смола. Високотехнологичната конструкция осигурява изискваните изключителна стабилност и гъвкавост, като в същото време поддържа перките тънки и леки. “Фактически, това функционира на същия принцип като двукомпонентното лепило. Първият компонент се състои от синтетични смоли, а втория е втвърдителят. Когато се смесят, те се омрежват” обяснява Д-р Грегор Даун, Ръководител на екипа по развитие и маркетинг на Епоксисистeми за композитни материали на BASF.
Тази двукомпонентна система от епоксидни смоли и втвърдители е разработена за пазара от BASF под името Baxxodur®. А специалните покрития, създадени от дъщерната фирма на BASF Relius Coatings GmbH, са гъвкави, за да минимизират риска от пукнатини от вътрешни напрежения и не се отлюспват, когато перките се огъват. Определено забележителен факт, като се взима предвид, че върховете на роторната перка вибрират нагоре и надолу с повече от метър. Покритията са матови, също за да предотвратят рефлектирането на слънчевите лъчи от роторните перки, нещо, което е потенциална опасност за въздушния трафик.
Производственият процес на големи роторни перки може да бъде ускорен с до 30% използвайки продукта Baxxodur®. Спестяването на време също намалява производствените разходи, като едновременно увеличава производителността и прави производството на електричество от вятърната сила още по-евтино и по-високо конкурентно. Тази иновационна система е одобрена от сертификационните агенции за вятърна енергия, включително и от световния лидер Germanischer Lloyd AG.

Facebook logo
Бъдете с нас и във