Банкеръ Daily

Новини

Специализираната прокуратура обвини трима за лихварство

Специализираната прокуратура внесе в обвинителен акт срещу Венцеслав Стефанов Чамурджиев за организатор и ръководител на организирана престъпна, извършвала незаконна банкова дейност. В са участвали Георги Манчев и Тодор Овчаров. От 2007 г. до 4 ноември 2010 г. Чамурджиев е предоставял без разрешение суми в евро и лева на лица под формата на кредити срещу средно месечна лихва от 10 на сто. Раздадените осем заема на 6 лица са за общо 1 570 000 лева. Кредитите са били краткосрочни, до 12 месеца, като лихвата е зависела от срока за издължаване ndash; колкото срокът е бил по-дълъг, толкова изискваната лихва е била по-ниска. По-ниска е била лихвата и когато в залог са били предоставяни недвижими имоти.


В хода на разследването се установява, че след забавяне на погасителните вноски, Чамурджиев, чрез своите помагачи, и преди всичко с bdquo;дясната си ръкаldquo; в престъпната структура Тодор Овчаров ndash; Тафора, изнудвал четирима от кредитополучателите със заплахи за физическа разправа и убийство на тях и на членове на семействата им.


Разследването установява, че лихвените заеми между 100 000 и 500 000 лв.,са били предоставяни на лица, играещи хазарт в района на Бургас, или на бизнесмени, които не са отговаряли на условията за банкови кредити.


По-голямата част от предоставените суми са издължени на bdquo;кредитораldquo; ведно с договорените лихви. Част от задълженията са погасявани с недвижими имоти, в т.ч. с апартаменти в курортен комплекс Слънчев бряг.


Договарянето и връщането на борчовете в повечето случаи е ставало с посредничеството на доверените лица на Чамурджиев ndash; Манчев и Овчаров, както и на лица, поставени в зависимо положение от Чамурджиев.


bdquo;Кредитополучателитеldquo; контактували предимно с въпросните посредници, уговорките се правели устно, като при получаване на сумите, връщането им е било обезпечавано с ипотеки върху недвижими имоти на получателите или прехвърляне на собственост.


Делото е образувано през 2010 г. и водено от Бургаската окръжна прокуратура по обвинения за лихварска дейност и изнудване. След събирането на доказателства за действието на организирана престъпна група разследването е продължено от Специализираната прокуратура.


Венцеслав Чамурджиев е с наложена мярка за неотклонение bdquo;Парична гаранцияldquo; от 10 000 лева. На Георги Манчев и Тодор Овчаров е наложена bdquo;Парична гаранцияldquo; по 5000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във