Банкеръ Daily

Новини

Специализирана изложба за биопродукти ще се проведе за първи път у нас

Специализирана изложба, която показва всички аспекти на бизнеса с биопродукти, ще се проведе за първи път от 6 до 12 март 2012 г. в Международния панаир в Пловдив. bdquo;БиоАграldquo; се организира в рамките на Международната селскостопанска изложба bdquo;Аграldquo;. Тя отново ще бъде под егидата на Министерството на земеделието и храните, както и още три панаирни прояви - Международната изложба за лозарство и винарство bdquo;Винарияldquo; (15-18 март 2012 г.), Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии bdquo;Фудтехldquo; (15-18 март 2012 г.) и bdquo;Природа, Лов, Риболовldquo; (28.03-01.04.2012).


bdquo;БиоАграldquo; проследява цялата верига на екологичното производство ndash; земеделски и животновъдни ферми, сертифициращите и консултантски фирми, магазини, хотелите и ресторанти, предлагащи здравословни храни и изделия. На нея ще се представят също неправителствени асоциации и специализирани издания.


В световен мащаб пазарът на биопродукти е един от най-бързо развиващите се, а България е сред сериозните претенденти за водещо място в него. Подходящият климат и делът на чистата земя, който е над 80% от обработваемите площи, създават предпоставки за бум на екоземеделието у нас. Само за една година сертифицираните площи са се удвоили и вече обхващат 25 600 хектара, а броят на лицензираните производители, преработватели и търговци е нараснал със 76% през 2010 г. Тези данни нареждат България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното селско стопанство, заявиха от Министерството на земеделието и храните неотдавна.


Производството на екохрани беше основен акцент на bdquo;Аграldquo; през последните 2 години. Заради големия интерес на бизнеса към този сектор, сега стартира и специализирано изложение. В неговата съпътстваща програма са включени конференция на тема bdquo;Маркетинг в биоземеделиетоldquo; и Вечер на биохраните, организирани съвместно с посолството на Кралство Нидерландия и международната екологична фондация bdquo;Авалонldquo;-Холандия. В България тя работи от няколко години и е един от партньорите в европроекта bdquo;Новото тракийско златоldquo;, с чиято помощ в Източните Родопи ще се развиват биоземеделие и екотуризъм.


Фондация bdquo;Авалонldquo; и Агроекологичният център към Аграрния университет са партньори на Международен панаир Пловдив в осъществяването на идеята за изложбата bdquo;БиоАграldquo;. Тя ще събере фирми, научни институти и експерти от всички сфери на биологичното земеделие и животновъдство, на производството на екопродукти и търговията с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във