Банкеръ Daily

Новини

Спасителният план на AIG е към края си

Спасяването на American International Group Inc. (AIG) е на финала, след като Министерството на финансите на САЩ продава последните си 234.2 милиона акции на компанията. Това обяви вчера правителството. Цената на една акция е 32.50 долара.


Преди повече от четири години САЩ пое контрол над закъсалата застрахователната компания, в която данъкоплатците притежават близо 92 на сто от капитала и. Правителството успя да спаси дружеството, застраховало 100 хил. общини, пенсионни фондове и много фирми. American International Group Inc. бе също и контрагент на някои от най-големите банки.


Председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, заяви че спасяването на AIG го е вбесило много повече, отколкото всяка друга мярка на правителството за справяне с финансова криза.


Рискът беше голям, но четири години по-късно правителството е получило парите си обратно и е на печалба, коментира Робърт Уилиъмстад, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк AIG.


Спасението на компанията започна на 16 септември 2008 година, ден след като Lehman Brothers обявиха банкрут. Банката на Федералния резерв в Ню Йорк се съгласи да осигури 85 млрд. кредит, със срок от 2 години, в замяна на акционерен дял от почти 80 процента.


Първоначалният план не успя да стабилизира компанията и бе преразгледан три пъти, за да отпусне на AIG повече средства и допълнително време за изплащане. През март 2009 застрахователят отчете рекорди загуби в размер на повече от 60 млрд. долара. В същия ден, държавната хазна отпусна помощта от 182.3 млрд. долара.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във